Övervakningskamera vid bensinmack. Bilden har ingenting med artikeln att göra.
1 av 2
Övervakningskamera vid bensinmack. Bilden har ingenting med artikeln att göra. - Foto: Scanpix
Polisen har publicerat namn, bild och födelsetid på den misstänkte våldtäktsmannen.
2 av 2
Polisen har publicerat namn, bild och födelsetid på den misstänkte våldtäktsmannen. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Polisen hänger ut misstänkt våldtäktsman

Polisen publicerade namn, foto och födelsetid på den misstänkte som är anhållen i sin frånvaro.


Om namn- och bildpublicering i brottsutredningar

Regeringen föreslog för drygt ett år sedan att polisen skulle ges befogenheter att offentliggöra namn och bild på misstänka. Under vintern uttalade sig Justitieombudsmannen (JO) att publicering endast får ske om det är av synnerlig vikt för utredningen eller om bilderna visar brott eller försök till ett brott som föreskrivs med minst sex månaders fängelse.

Även datainspektionen har i ett yttrande till rikspolisstyrelsen menat att publicering enbart ska ske i undantagsfall, när det gäller om mycket allvarliga brott eller om personen anses vara farlig för allmänheten.

ESKILSTUNA. Mannen, som är i 30-årsåldern, är anhållen i sin frånvaro för hot, misshandel och våldtäkt av en kvinna i Eskilstuna natten till 26 april. Men han är än så länge bara misstänkt - inte fälld.

På söndagen publicerade polisen i Södermanlands län trots det namn, fotografi och födelsetid på den misstänkte mannen. Polisen säger att alla andra åtgärder redan är prövade och att arbetet med att att få tag på gärningsmannen väger tyngre än att skydda mannens identitet:

– En bedömning från polisens sida är också att mannen får betraktas som farlig för allmänheten. Bedömningen vilar på den allvarliga brottsmisstanken och på vad som är känt om honom när det gäller tidigare begången brottslighet, säger chefen för länskriminalen Mikael Backman till Dagens juridik.

Flera instanser menar att publicering av namn och bild kan tillåtas i extraordinära fall i syfte att underlätta brottsutredningen (se faktaruta).

/
JO
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.