Måndag 20 Sep
Stockholm

De dömdes för det brutala styckmordet på Christian

Från vänster: Johan Flykt, Andreas Clarström, Dennis Jonsson mördade Christian Larsson.
Från vänster: Johan Flykt, Andreas Clarström, Dennis Jonsson mördade Christian Larsson. Foto:

Tre 19-åringar torterade, mördade och styckade Christian Larsson i september i fjol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Maxstraffet för personer under 21 år

Enligt 29 kap 7 § första stycket brottsbalken ska om någon begått brott innan han eller hon fyllt 21 år hans eller hennes ungdom beaktas särskilt vid straffmätningen.

För brott som någon har begått innan han eller hon fyllt 21 år får enligt andra stycket i samma paragraf inte dömas till svårare straff än fängelse i tio år.

Om fängelse på längre tid och på livstid är föreskrivet för brottet eller när fängelse får användas som gemensamt straff för flera brott enligt bestämmelsen i 26 kap 2 § brottsbalken, får dock dömas till fängelse i högst 14 år.

Källa: Domen från Hudiksvalls tingsrätt

HUDIKSVALL. Andreas Clarström, Johan Flykt och Dennis Jonsson, samtliga 19 år, misshandlade och knivhögg hänsynslöst 26-årige Christian Larsson i ett badkar i en lägenhet i Bollnäs natten mot den 8 september 2010.

Innan de till slut dödade honom tejpade de fast hans händer och fötter och tvingade flera gånger ned hans huvud under vattenytan.

Christian Larssons döda kropp kördes ut i skogen och där styckade de tre männen kroppen. De lade ner kroppsdelar i svarta sopsäckar som grävdes ner i skogen. Detta efter att de bland annat tänt eld på den dödes huvud.

Dagen efter gick de tillbaka, grävde upp och dumpade säckarna i sjön Lill-Nien efter att först ha bränt de styckade kroppsdelarna.

Styckningen filmades

En av de nu dömda 19-åringarna filmade styckningen med en mobilkamera. En av kommentarerna som hörs på filmen är: "Youtube nästa". Detta samtidigt som de styckar Christians kropp. Filmen var en av åklagarens starkaste bevis.

"Av dessa filmer framgår klart och tydligt att alla tre åtalade agerar på ett sätt som tyder på att dödandet av 26-åringen var en gemensam gärning", skriver tingsrätten i domen.

Narkotika en del av deras vardag

Johan Flykt sade i sitt vittnesmål i rätten att det hela började med att han och Andreas Clarström skulle kräva tillbaka "grejor" från Christian Larsson. Dessa var tabletter, bland annat zopiklon, som gärningsmännen trodde han stulit från Flykt.

I de tre unga männens vittnesmål blir det tydligt att olika typer av narkotika, däribland metadon och flunitrazepam (ungefär som rohypnol) varit en del av deras vardag, antingen till och från eller regelbundet.

Tingsrätten konstaterade att de tre männen alla erkänt styckmordet, men att de samtidigt skyllt på varandra för att minska sin egen roll. Domstolen ansåg däremot att alla tre varit delaktiga, något som stärkes av kommentarerna på den inspelade filmen.

För unga för livstid

Enligt tingsrätten uppträdde de alla rationellt och genomtänkt. Tingsrätten anser att de visade prov på sällsynt kraftigt och rått våld och att slaktmordet var ren tortyr. Vidare menar tingsrätten att de åtalade uppträtt ytterst hänsynslöst och känslokallt.

Andreas Clarström har dömts till tio års fängelse, Johan Flykt till elva och Dennis Jonsson tolv. Brottsbalken hindrar rätten från att döma livstids fängelse till personer under 21 år. Rätten hävdar dock att ett livstidsstraff inte utdelats om de varit äldre utan i stället 18 år.

Ingen av 19-åringarna psykiskt störd

De dömdes som skyldiga redan den 15:e april. Sedan dess har dock domstolen väntat på att de skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden fastställdes.

Männen bedömdes inte vara psykiskt sjuka och fick sin slutgiltiga dom i Hudiksvalls tingsrätt på fredagen.

Att Johan Flykt och Dennis Jonsson får ett hårdare straff beror på att de även gjort sig skyldiga till andra brott.

Clarström och Jonsson har förutom mord gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott mot av griftefriden. Jonsson straffas dessutom för grov misshandel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela