Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart får de äldre supa på hemmen

- 21/06/2011, 08:01 -
1 av 2

Bertil Ericson/Scanpix

2 av 2

Jessica Gow/Scanpix

Snart får ålderdomshemmen servera sprit, i enlighet med ett förslag från regeringen. Men många tycker att förslaget är onödigt. "Inget revolutionerande".

Regeringen har presenterat ett förslag som slopar kravet på serveringstillstånd och således gör det lättare att servera alkohol på bland annat ålderdomshem.

I dag står inte kommunen för de äldreboendes alkohol. Men det finns andra sätt att erbjuda god dryck. I Södertälje kommun finns till exempel en fond som finansierar alkohol till de boende vid särskilda fester. Annars är det upp till de boende själva.

– Den enskilde får själv köpa sin egen alkohol om man vill ha vin till maten till exempel, säger Magnus Johansson, äldreomsorgschef på Södertälje kommun till Nyheter24.

Regeringens förslag välkomnas hos merparten av de ålderdomshem Nyheter24 ringt till. Men få tycker alkoholfrågan är ett problem.

– De boende har inte ens nämnt det. De är glada för det vin de får till maten, säger Monika Bredin Jansson, verksamhetschef på Friskebäcks ålderdomshem till Nyheter24.

– Om man kan ha det vid festliga tillfällen är det ju trevligt. Vi strävar efter att det ska vara som att bo hemma, säger Magnus Johansson till Nyheter24.

Men fyra av fem enhetschefer som Nyheter24 har ringt till anser att förslaget är onödigt eftersom att de boende redan får köpa alkohol själva.

Behövs det nya förslaget?

– Nej, jag känner inte att det är något revolutionerande, säger äldreomsorgschef Magnus Johansson till Nyheter24.

– För oss innebär det ingen skillnad, säger Monika Bredin Jansson verksamhetschef på Friskebäcks ålderdomshem.