1 av 3
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 3
- Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
3 av 3
- Foto: Salvatore Laporta/AP/Scanpix

800 i böter om du slänger ölburk

Släng ölburken i papperskorgen – annars väntar 800 kronor i böter. Så ser de nya nedskräpningsböterna ut som börjar gälla den 10 juli.


Att slänga skräp kan bli kostsamt i sommar. Den 10 juli träder nämligen lagen som ger polisen rätt att bötfälla nedskräpare i kraft. Riksåklagaren har nu bestämt bötessummorna för olika sorters nedskräpning.

Ölburkar, engångsgrillar och snabbmatsförpackningar ger 800 kronor i böter. Glömmer du kvar tändvätska ute i naturen så kan du vänta dig högre böter - eller till och med fängelse. Brottet nedskräpning av miljöfarliga kemikalier kan ge fängelse upp till ett år.

Det är sedan tidigare olagligt att slänga skräp men då har inte polisen kunnat bötfälla skräpsyndarna.

– Det är samma lagstiftning som tidigare, det man kan se är att det blir ett ökat fokus i och med att polisen kan utfärda böter direkt på plats. Det kan leda till att folk blir mer medvetna, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten till Nyheter24.

Men slängda fimpar och bussbiljetter klarar sig undan böter. Det ses som en ringa förseelse och kan göras ostraffat.
Än är Sverige alltså inte som Singapore där slängda tuggummin är olagligt och bötebelagt.

Nedskräpningsreglerna gäller för gator, torg, parker och liknande offentliga platser. Polisen tror att böterna kommer att leda till renare städer och således också ett lite tryggare samhälle.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.