Fredag 17 Sep
Stockholm

800 i böter om du slänger ölburk

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Släng ölburken i papperskorgen – annars väntar 800 kronor i böter. Så ser de nya nedskräpningsböterna ut som börjar gälla den 10 juli.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att slänga skräp kan bli kostsamt i sommar. Den 10 juli träder nämligen lagen som ger polisen rätt att bötfälla nedskräpare i kraft. Riksåklagaren har nu bestämt bötessummorna för olika sorters nedskräpning.

Ölburkar, engångsgrillar och snabbmatsförpackningar ger 800 kronor i böter. Glömmer du kvar tändvätska ute i naturen så kan du vänta dig högre böter - eller till och med fängelse. Brottet nedskräpning av miljöfarliga kemikalier kan ge fängelse upp till ett år.

Det är sedan tidigare olagligt att slänga skräp men då har inte polisen kunnat bötfälla skräpsyndarna.

– Det är samma lagstiftning som tidigare, det man kan se är att det blir ett ökat fokus i och med att polisen kan utfärda böter direkt på plats. Det kan leda till att folk blir mer medvetna, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten till Nyheter24.

Men slängda fimpar och bussbiljetter klarar sig undan böter. Det ses som en ringa förseelse och kan göras ostraffat.
Än är Sverige alltså inte som Singapore där slängda tuggummin är olagligt och bötebelagt.

Nedskräpningsreglerna gäller för gator, torg, parker och liknande offentliga platser. Polisen tror att böterna kommer att leda till renare städer och således också ett lite tryggare samhälle.

Kommentera
Kopiera länk
Dela