CIA-hackarna slutar – "Hackade bara för att vi kunde"

- 27/06/2011, 12:57 -
1 av 2

Okänd/AP/Scanpix

2 av 2

David Magnusson/Scanpix

Hackergruppen LulzSec hackade bland andra CIA, men en av medlemmarna greps. Nu visar det sig att han har Asperger – en sjukdom som flera hackare lider av.

LulzSec har hackat flera företag och myndigheter det senaste halvåret. CIA, Sony och USA:s senat är bara några av LulzSecs offer.

Men nu avslutar gruppen sin verksamhet. I ett dokument på The Pirate Bay låter man meddela att cyberattackerna utfördes "bara för att vi kan" och att upplösningen sker eftersom gruppens utsatta 50-dagarsperiod gått ut.

Det har nu kommit fram att en av gruppens gripna medlemmar, en 19-årig britt från Essex, lider av Aspergers syndrom, skriver BBC. Även en tidigare känd hackare från England, Gary McKinnon, lider av sjukdomen.
McKinnon riskerar 60 års fängelse efter att ha hackat sig in i USA:s försvarshögkvarter.

Och just Aspergers syndrom är något som verkar lämpa sig väl för just hackning. Nina Morin på ASP Center vill inte uttala sig om huruvida hackning är vanligt hos Aspergerpersoner eller inte, men hon konstaterar att sjukdomen har vissa fördelar på området.

– Personer med Asperger har en ojämn begåvningsprofil, det innebär att de inom vissa områden är otroligt duktiga medan de har stora svårigheter inom andra områden. Vissa personer med Asperger har specialintressen som till exempel datorer och då är de extremt duktiga på det, säger Nina Morin, verksamhetschef på ASP center, som arbetar med bland annat Asperger, till Nyheter24, och fortsätter:

– Jag känner många Aspergerpersoner som är rent suveränt duktiga på datorer, säger Nina Morin.

Vanliga intressen hos Aspergerpersoner är siffror, datorer och matematik. Men de har ofta svårt för sociala kontakter, just datorer erbjuder sociala relationer utan att det blir för närgånget.

– De här personerna har svårt med social interaktion och därför kan det vara både jobbigt och svårt att umgås med människor. De här sociala nätverken blir ett sätt att umgås utan att behöva läsa av kroppspråk till exempel. Det är ett konkret sätt att umgås på, säger Nina Morin.