Måndag 6 Dec
Stockholm

Sahlinkompis rensas ur kvinnoförbundet

Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund.
1 av 3
Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år.
2 av 3
Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin.
3 av 3
Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Socialdemokraterna fortsätter att svänga mot vänster.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om Lena Sommestad

- Miljöminister under åren 2002-2006.

- Gick öppet emot regeringens ja-linje i EMU-valet 2003.

- Var mycket aktiv i eftervalsdebatten och föreslogs av det socialdemokratiska studentförbundet till ny partiledare.

- Har haft störst stöd i Skåne, Jämtland och på Gotland.

- Är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Bedriver bland annat forskning om välfärd.

Hennes tre ambitioner som ordförande för s-kvinnor

- Återföra kvinnofrågorna till centrum av svensk politik

- S-kvinnor ska ha en nyckelroll i partiets förändring

- Satsa på lokalt arbete och stärka medlemmarnas inflytande

STOCKHOLM. Vänstersvängen inom socialdemokratin fortsätter. Välfärdsforskaren och tidigare miljöministern Lena Sommestad föreslås som ny ordförande i partiets kvinnoförbund.

– Det är ytterligare ett steg åt vänster, hon är en tydlig välfärdsförespråkare. Men det är också en tydlig signal mot det akademikerförakt som finns i rörelsen, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR och s-märkt debattör, till Nyheter24.

På måndagen föreslogs den 54-årige ekonomiprofessorn, en av fyra kandidater, av en enhällig valberedning som i ett pressmeddelande skriver att förbundet "behöver en nystart".

Sommestad kritiserade tidigare i år socialdemokratin för att ha "köpt hela den borgerliga världsbilden" och förklarade i ett tal att "en annan värld är möjlig". Inte helt olikt Håkan Juholts "ett annat Sverige är möjligt".

"Förvånad att hon valdes om förra gången"

Den nuvarande ordföranden för s-kvinnor, Nalin Pekgul, var också nominerad men kommer alltså lämna sin roll. Hon har länge varit en av Mona Sahlins största anhängare.

– Men jag tror inte att det är därför hon inte får fortsätta. Hon har suttit länge (sedan 2003, reds. anm.), då är det ganska naturligt. Jag var förvånad när hon valdes om förra gången, säger Ursula Berge.

Lena Sommestad är enligt Berge en viktig person inom partiet med god förankring som tillhör en åsiktsfalang som behövs. Det är snarare det politiska spelet än det politiska innehållet som hon behöver förbättra.

– Hon är inte den största mediala giganten direkt. Det gäller att paketera det på ett gångbart sätt, säger Berge, som ändå tror att valet av Sommestad kan bli ett lyft för socialdemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela