Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlinkompis rensas ur kvinnoförbundet

- 04/07/2011, 10:39 -
Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund.
1 av 3

Lena Sommestad föreslogs på måndagen till ny ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år.
2 av 3

Nalin Pekgul får lämna uppdraget efter åtta år.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin.
3 av 3

Ursula Berge tror inte att Pekgul får lämna på grund av att hon förknippas för mycket med Mona Sahlin.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Socialdemokraterna fortsätter att svänga mot vänster.

STOCKHOLM. Vänstersvängen inom socialdemokratin fortsätter. Välfärdsforskaren och tidigare miljöministern Lena Sommestad föreslås som ny ordförande i partiets kvinnoförbund.

– Det är ytterligare ett steg åt vänster, hon är en tydlig välfärdsförespråkare. Men det är också en tydlig signal mot det akademikerförakt som finns i rörelsen, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR och s-märkt debattör, till Nyheter24.

På måndagen föreslogs den 54-årige ekonomiprofessorn, en av fyra kandidater, av en enhällig valberedning som i ett pressmeddelande skriver att förbundet "behöver en nystart".

Sommestad kritiserade tidigare i år socialdemokratin för att ha "köpt hela den borgerliga världsbilden" och förklarade i ett tal att "en annan värld är möjlig". Inte helt olikt Håkan Juholts "ett annat Sverige är möjligt".

"Förvånad att hon valdes om förra gången"

Den nuvarande ordföranden för s-kvinnor, Nalin Pekgul, var också nominerad men kommer alltså lämna sin roll. Hon har länge varit en av Mona Sahlins största anhängare.

– Men jag tror inte att det är därför hon inte får fortsätta. Hon har suttit länge (sedan 2003, reds. anm.), då är det ganska naturligt. Jag var förvånad när hon valdes om förra gången, säger Ursula Berge.

Lena Sommestad är enligt Berge en viktig person inom partiet med god förankring som tillhör en åsiktsfalang som behövs. Det är snarare det politiska spelet än det politiska innehållet som hon behöver förbättra.

– Hon är inte den största mediala giganten direkt. Det gäller att paketera det på ett gångbart sätt, säger Berge, som ändå tror att valet av Sommestad kan bli ett lyft för socialdemokraterna.