Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Familjen får stanna - spädbarnet riskerar utvisning

Flurin Wetter har inte fått uppehållstillstånd
1 av 2

Flurin Wetter har inte fått uppehållstillstånd

Privat

Familjen Wetter hoppas på att att åtta månader gamla Flurin får stanna.
2 av 2

Familjen Wetter hoppas på att att åtta månader gamla Flurin får stanna.

Privat

Nyheter | 07/07/2011 13:20

Åtta månader gamla Flurin Wetter riskerar att utvisas från Sverige när resten av familjen har fått uppehållstillstånd.

MUNKFLOHÖGEN. Deras dröm skulle gå i uppfyllelse. Nytt hem, nytt land och en alldeles egen turistverksamhet i de jämtländska skogarna. Hela familjen Wetter bestämde sig för ungefär ett år sedan att flytta från Schweiz till Sverige. Anita, Manuel och deras son Andri fick uppehållstillstånd och med lilla Flurin i Anitas mage kunde det inte bli bättre. Efter födseln i oktober förra året var allt frid och fröjd. Sedan kom smällen.

Barnets ansökan om uppehållstillstånd fick avslag från migrationsverket i början på maj i år.

– Jag trodde det var ett skämt och förstod inte vad som hade hänt. Hur kan de skicka iväg mitt barn? Jag kunde inte så mycket svenska då och det var svårt att förstå alla myndighetspapper och det var ingen som hjälpte oss. Han är ju bara åtta månader gamla och vi kan inte skicka tillbaka honom, säger Anita Wetter, till Nyheter24.

Var tvungen att åka ner till Stockholm

Anledningen till att migrationsverket avslog ansökan var att Anita och hennes man Manuel inte hade skickat in papperna i tid. För att migrationsverket ska kunna utfärda ett uppehållstillstånd måste de få in ID-handlingar och intyg om släktskap inom sex månader. För att ordna dessa handlingar var de tvungna att besöka den schweiziska ambassaden i Stockholm.

– Om jag hade vetat det hade jag gjort det men efter sex månader skicka de bara papperna och sa att han inte fick vara här. Det tar mycket tid att ta hand om en lite baby och under vintern har vi inte haft tid då vi har många som kommer till oss.

Anita Wetter känner sig sviken av myndigheterna. Hon tycker att de borde ha hjälpt henne mer och skickat någon form av påminnelse och inte bara ett brev som säger att hennes son inte får uppehållstillstånd. Numera har hon skickat in alla papper som krävs och överklagat migrationsverkets beslut. Men efter överklagan har hon inte hört någonting.

– Jag vill bara veta vad som kommer hända med min son men migrationsdomstolen som jag har överklagat till vill inte hjälpa mig. De säger att de inte kan ge mig någon information. Det är jobbigt att inte veta vad som kommer att hända, säger Anita Wetter.

Får vänta ytterligare sex till nio månader

När Nyheter24 kontaktar Migrationsdomstolen i Stockholm för att ta reda på varför de inte vill berätta vad som händer med åtta månader gamla Flurin Wetter, svarar de att mamma Anita kommer att få vänta mellan sex till nio månader.

– Det är svårt att lämna en ungefärlig uppskattning om hur lång tid det ska ta. Det här målet har inte fått någon handläggare ännu. Jag kan inte svara på vem hon har pratat med hos oss men det kan ju vara vem som helst. Ärendet ligger just nu under beredning och migrationsverket ska yttra sig senast den 27 juli, säger Anneli Johansson, handläggare på Migrationsdomstolen.