Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen på väg att knäcka maffian i Södertälje

- 08/07/2011, 07:57 -
Eddie Moussa spelade för Assyriska.
1 av 3

Eddie Moussa spelade för Assyriska.

NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Bröderna Moussa avrättades i Ronna förra sommaren.
2 av 3

Bröderna Moussa avrättades i Ronna förra sommaren.

Annika af Klercker / SvD

Polisen har lyckats sätta dit gängledarna för flera brott.
3 av 3

Polisen har lyckats sätta dit gängledarna för flera brott.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Drygt ett år efter morden på bröderna Moussa har polisen lyckats knäcka de kriminella gängen.

SÖDERTÄLJE. De rivaliserande gängen Södertäljenätverket och X-team har länge slagits om Södertäljes undre värld. Men nu ser det ut som att polisen har lyckats krossa de kriminella gängen. I onsdags omhäktades den utpekade 31-årige ledaren - Bernard Khouri - för Södertäljenätverket. Tre nya åtalspunkter lades fram om olaga tvång, grov utpressning och försök till grov utpressning.

Sedan tidigare har han även suttit häktad för anstiftan till mord på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa som sköts ned brutalt på Café Oasen förra sommaren i stadsdelen Ronna. Efter mordet lyckades Södertäljenätverket tillskansa sig den slutgiltiga makten och X-team fick ge upp kampen. Efter det har gängen utsatts för en intensiv bevakning och polisen samt åklagare har lyckats att åtala, häkta och fängsla flera viktiga personer från båda gängen.

– Det gör stor skillnad när vi når enda längst fram. Det kommer komma nya rättegångar nu hela tiden, säger Anders Göranzon, chef för spaningsroteln, till Nyheter24.

Sedan mordet i Ronna förra sommaren har polisen häktat runt 25 personer från de olika konstellationerna varav 12-13 stycken fortfarande sitter häktade. Och i tisdags dömdes den utpekade ledaren för X-team till sju månaders fängelse. Gängledaren som är bror till bröderna Moussa åtalades och fälldes på fem punkter däribland narkotikabrott och rattfylleri.

– Det blir alltid ett vakuum när man tar så kallade ledare. Det spelar ingen roll vilken organisation det är. Tar man bort vd:n från ett företag får du samma vakuum, säger Anders Göranzon.

Men polisen kan inte andas ut ännu. I Södertälje pratas det inte om utan när hämnden för morden på Bröderna Moussa kommer.

– Ja det behöver man ju inte vara ett geni för att tro att det skulle bli en hämnd. Samtidigt så är det ju det vi försöker slå bort med vårt arbete. Polisens mål är att Södertälje ska bli som vilken stad som helst, säger Anders Göranzon till Nyheter24.