Eddie Moussa spelade för Assyriska.
1 av 3
Eddie Moussa spelade för Assyriska. - Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX
Bröderna Moussa avrättades i Ronna förra sommaren.
2 av 3
Bröderna Moussa avrättades i Ronna förra sommaren. - Foto: Annika af Klercker / SvD
Polisen har lyckats sätta dit gängledarna för flera brott.
3 av 3
Polisen har lyckats sätta dit gängledarna för flera brott. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Polisen på väg att knäcka maffian i Södertälje

Drygt ett år efter morden på bröderna Moussa har polisen lyckats knäcka de kriminella gängen.


Polisen om gängen

Tidigare har Södertäljenätverket krigat mot de rivaliserande gänget X-team i stan, men mc-gänget har varit tvungna att lämna efter dubbelmordet på den illegala spelklubben Café Oasen förra sommaren. Ledaren för X-team är bror till den före Assyriskaspelaren Eddie Moussa som avrättades tillsammans med sin bror Yaacoub.

Så här beskriver Anders Göranzon, chef på spaningsroteln i Södertälje, männen som tillhör de olika grupperingarna.

  • Personerna är födda på 70-80-talet.
  • Majoriteten är barn till invandrande föräldrar.
  • Innan har de varit ungdomskriminella och har därefter blivit tyngre och tyngre.
  • Rivaliteten har funnits i fem till tio år.

SÖDERTÄLJE. De rivaliserande gängen Södertäljenätverket och X-team har länge slagits om Södertäljes undre värld. Men nu ser det ut som att polisen har lyckats krossa de kriminella gängen. I onsdags omhäktades den utpekade 31-årige ledaren - Bernard Khouri - för Södertäljenätverket. Tre nya åtalspunkter lades fram om olaga tvång, grov utpressning och försök till grov utpressning.

Sedan tidigare har han även suttit häktad för anstiftan till mord på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa som sköts ned brutalt på Café Oasen förra sommaren i stadsdelen Ronna. Efter mordet lyckades Södertäljenätverket tillskansa sig den slutgiltiga makten och X-team fick ge upp kampen. Efter det har gängen utsatts för en intensiv bevakning och polisen samt åklagare har lyckats att åtala, häkta och fängsla flera viktiga personer från båda gängen.

– Det gör stor skillnad när vi når enda längst fram. Det kommer komma nya rättegångar nu hela tiden, säger Anders Göranzon, chef för spaningsroteln, till Nyheter24.

Sedan mordet i Ronna förra sommaren har polisen häktat runt 25 personer från de olika konstellationerna varav 12-13 stycken fortfarande sitter häktade. Och i tisdags dömdes den utpekade ledaren för X-team till sju månaders fängelse. Gängledaren som är bror till bröderna Moussa åtalades och fälldes på fem punkter däribland narkotikabrott och rattfylleri.

– Det blir alltid ett vakuum när man tar så kallade ledare. Det spelar ingen roll vilken organisation det är. Tar man bort vd:n från ett företag får du samma vakuum, säger Anders Göranzon.

Men polisen kan inte andas ut ännu. I Södertälje pratas det inte om utan när hämnden för morden på Bröderna Moussa kommer.

– Ja det behöver man ju inte vara ett geni för att tro att det skulle bli en hämnd. Samtidigt så är det ju det vi försöker slå bort med vårt arbete. Polisens mål är att Södertälje ska bli som vilken stad som helst, säger Anders Göranzon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.