Den nya studien visar att det inte är patientens välmående som står i centrum. I stället prioriteras pengar och bostadsort.
1 av 2
Den nya studien visar att det inte är patientens välmående som står i centrum. I stället prioriteras pengar och bostadsort. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Statsvetaren Björn Johnson är högskolelektor på Malmös högskola. Han har forskat kring narkotikapolitik och är en av männen bakom studien som publicerades under torsdagen.
2 av 2
Statsvetaren Björn Johnson är högskolelektor på Malmös högskola. Han har forskat kring narkotikapolitik och är en av männen bakom studien som publicerades under torsdagen. - Foto: Malmö Högskola

Heroinister behandlas olika - bostadsorten avgör

Nyheter24 pratar med forskaren bakom den nya studien.- Jag pratade med en kille som sa att han aldrig skulle klara av att delta i ett program där återfall är tillåtna.


Vad är metadon?

Metadon är ett narkotikaklassat morfinliknande preparat som i grunden används mot svåra smärtor. Sedan 1960-talet har det använts som avgiftning för heroinberoende och andra liknande missbruk.

Preparatet skrivs dock ut även till människor som har nervsmärtor och liknande problem.

En ny studie visar att heroinmissbrukare får olika vård beroende på vart de bor någonstans. Arbetet publicerades under torsdagen och Nyheter24 har pratat med forskaren Björn Johnson, en av forskarna bakom studien.

Får patienterna välja var de vill bli behandlade?

- Nej det får man inte. Patienter som behöver vård anvisas till förhandlingsprogrammet i den kommun man bor i. Det finns patienter som mår bättre av att ha hårda krav på sig, och de som mår sämre. Jag pratade med en kille som sa att han aldrig skulle klarat av att delta i ett program där återfall var tillåtna, säger Johnson till Nyheter24.

Ersätts med annat

Det finns olika typer av behandlingar mot heroinmissbruk. Johnsson har dock valt att titta närmare på metadonbehandlingen.

Hur fungerar behandlingen?

- Man ersätter heroin med metadon eller buprenorfin, oftast försöker man med buprenorfin först eftersom att det har mindre biverkningar än metadon. Tanken är att man ska minska suget och att patientens situation ska stabiliseras utsätta kroppen för en slags tolerans, berättar han.

Johnsson understryker att metadon självfallet inte passar alla och att varje patient egentligen kräver en unik behandling ur sitt missbruk.

- Det är det perspektivet vi har försökt få fram med den här studien. Vi tittade på programmen, hur stora de är och hur man kan anpassa dem till en individ.

Vad är nästa steg?

- Det som är viktigt att påpeka är att det här är ett område där utvecklingen går åt rätt håll. Jag tror att nästa steg är att ytterligare diffrensifiera behandlingen, att intensifiera och att anpassa programmet till patienten på bästa möjliga vis, avslutar Johnson för Nyheter24.

År 2011 använder cirka 3 700 svenskar läkarutskrivet metadon, uppger Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.