Svärdet på bilden har inget att göra med artikeln.
1 av 2
Svärdet på bilden har inget att göra med artikeln. - Foto: Getty
Umeå tingsrätt.
2 av 2
Umeå tingsrätt. - Foto: Rolf Höjer / SCANPIX

Samurajmannen i Umeå fick åtta års fängelse

Han högg sin flickvän bland annat i huvudet, axeln och ryggen. Nu har 31-åringen dömts för den blodiga svärdattacken.


Kan ha påverkats av film om mördardocka

Polisen hittade filmen Seed of Chucky i gärningsmannens DVD-spelare. Filmen handlar om en mördardocka som bland annat använder sig av en stor kniv.

"(...)det kan inte hållas för uteslutet att xx - under inverkan av omkring 2,5 liter lättvin - kan ha hamnat i ett sådant förvirringstillstånd att han agerat i villfarelsen att det varit en dockfigur ur filmen som han högg med svärdet.", skriver tingsrätten i domen.

Flickvännen påpekade under rätten att 31-åringen brukar leva sig in i både filmer och tevespel.

UMEÅ. Den man som, kraftigt alkoholpåverkad (2,12 promille), nästan högg ihjäl sin flickvän med ett samurajsvärd döms till åtta års fängelse.

Det var natten mot den 13 april som mannens granne vaknade av att någon ryckte i och ringde på dörren. 31-åringen stod utanför, märkbart berusad och i bar överkropp. Han gav ett allmänt förvirrat intryck. Lite senare ryckte någon i handtaget igen, då låg mannens flickvän utanför dörren, blodig med ett jack i huvudet. Grannen larmade då polisen.

I rätten har gärningsmannen hävdat att han ofta får minnesluckor när han dricker alkohol. Han minns inte att han försökt hugga ihjäl flickvännen. Enligt hennes vittnesmål ska han ha sagt "hur är det gumman? Vad har hänt?" kort efter dådet. När polisen kom till platsen sprang 31-åringen omkring i lägenheten med en ljusstake som han trodde var en bomb.

Inte heller flickvännen minns speciellt mycket om vad som hänt, hon sade i rätten att det nog beror på att hon förträngt.

Uppvisar alkoholberoende och andra missbruk

Kvinnan fick bland annat en muskel i axeln sönderhuggen ner till nyckelbenet och en benflisa ur skallbenet slogs loss när mannen högg mot hennes huvud. Hon har fortfarande ont i axeln och är sjukskriven.

Rätten gör bedömningen att det är omöjligt att säga vad som utlöst 31-åringens plötsliga utbrott men en expert konstaterade under rättegången att gärningsmannen uppvisar kriterier för alkoholberoende samt missbruk av hasch och amfetamin.

Vidare konstateras det i domen att mannen begått gärningen under ett "självförvållat rus" som framkallat ett tillfälligt förvirringstillstånd. Tidigare bedömdes han sakna allvarlig psykisk störning vilket möjliggjorde fängelsestraffet.

31-åringen ska dessutom betala drygt 130 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!