1 av 4
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 4
- Foto: Fredrik Persson/Scanpix
3 av 4
- Foto: Bertil Ericson/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Här är utbildningarna som var svårast att komma in på

I dag är en livsavgörande dag för hundratusentals personer i Sverige. Det är nämligen i dag som man får veta om man blivit antagen till högskolan eller inte.


Här krävs det högst betyg för att komma in

22,50 poäng:

Läkarprogrammet, Karolinska institutet

Läkarprogrammet, Uppsala universitet

Läkarprogrammet, Lunds universitet

Psykologprogrammet, Stockholms universitet

22,40 poäng:

Läkarprogrammet, Göteborgs universitet

Arkitektur och teknik, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg

22,31 poäng:

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet

22,30 poäng:

Läkarprogrammet, Örebro universitet

Läkarprogrammet, Umeå universitet

Läkarutbildningen, Linköpings universitet

Psykologprogrammet, Uppsala universitet

Psykologprogrammet, Lunds universitet

22,10 poäng:

Journalistik med samhällsstudier, Södertörns högskola

22,0 poäng:

Juristprogrammet, Lunds universitet

Psykologprogrammet, Karolinska Institutet

Psykologutbildningen, Linköpings universitet

Rekordmånga ska läsa på högskola i höst. Över 270 000 personer har i dag fått besked om att de blivit antagna till en högskoleutbildning. Det är främst platser på psykolog- och läkarlinjerna som de sökande vill åt. Och kvinnor är återigen överrepresenterade bland ansökningarna med 63 procent.

Det högsta betyget man kan få från gymnasiet är 22,5 och det är också vad som krävs för att komma in på fyra högskoleutbildningar. Över 20,0 krävs dock på hela 149 utbildningar.

För den som vill bli läkare men inte har allra högsta betyg är det ett bra år. För andra gången krävs det inte längre maxpoäng för att komma in på alla läkarlinjer. Det efter att de nya reglerna trätt i kraft som gör gällande att sökande direkt från gymnasiet får ha lägre poäng.

– Det verkar som om de nya tillträdesreglerna har fått önskad effekt vad gäller högattraktiva utbildningar som läkarprogrammen, säger Tuula Kuosmanen, chef för VHS enhet för antagningsproduktion, i ett pressmeddelande.

Nu ska de antagna tacka ja eller nej till sina utbildningar och därefter sker ett andra urval 8-9 augusti då reserverna får besked.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.