85 människor befaras ha mist livet i dödsskjutningarna på Utøya.
1 av 2
85 människor befaras ha mist livet i dödsskjutningarna på Utøya. - Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix
Jens Stoltenberg anlände under lördagsmorgonen till Utøya.
2 av 2
Jens Stoltenberg anlände under lördagsmorgonen till Utøya. - Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix

Terrorexperten: "Vi måste alla granska oss själva"

Försvarshögskolans terrorexpert om de förhastade uttalandena:– Vi terrorexperter, säkerhetspoliser och politiker var snabbt inne på helt fel spår.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

STOCKHOLM. Efter att bomberna och den efterföljande tragiska massakern på Utøya skett var många terrorexperter tidigt ute med att lägga skulden på islamistiska terrorgrupper.

Något som senare visade sig vara helt felaktigt. Det var i stället den 32-årige högerextremisten Anders Behring Breivik som misstänkts ha begått de fruktansvärda dåden.

– När terrorexperter ger sina utlåtanden i sådana här situationer ska man ha klart för sig att vi talar om en kontext, inte att vi pekar ut någon direkt skyldig. Och inte en enda gång under 2010 begicks det ett terrorattentat i Europa av en högerextremistisk person - det var därför vi terrorexperter, säkerhetspoliser och politiker snabbt var inne på fel spår, berättar svenska Försvarshögskolans expert på terrordåd, Magnus Ranstorp, för Nyheter24.

Över allt på internet kunde man under fredagen och lördagsmorgonen läsa kritiska kommentarer kring nyhetsrapporteringen från händelserna i Norge. Bland annat kritiserades just förhastade uttalanden kring vem som bar skulden för dådet.

– Det här är ett gigantiskt trendbrott, säger Sanstorp och fortsätter:

– Egentligen är det bara Oklahomabombningen och World Trade Center den 11 september 2001 som kan jämställas med detta. Aldrig någonsin har en person lyckats med något av den här magnituden i Europa, när han agerat som en ensam terrorcell.

Ranstorp menar vidare att Anders Behring Breivik måste vara en person med ett kusligt iskallt sinne. Dessutom bör gärningsmannen varit väldigt smart.

– Nu framstår den inledande bomben framför regeringskvarteren endast som en vilseledande manöver. Den riktiga attacken var massakern som utspelade sig på Utøya.

Men kan du förstå kritiken som riktats mot terrorexperterna som alldeles för fort gick ut i medier och lade skulden på muslimska terrorgrupper?

– Det är självklart att vi ska granska oss själva. Sen är det som sagt så att vi endast rapporterar om den kontext som existerar. Jag reviderade min uppfattning längs med dagen, men det är klart att det alltid går att vara efterklok när man kan titta i backspegeln.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.