Stockholm

KDU-topp slog vad om att islamister låg bakom terrorn

Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget.
1 av 2
Kd:s gruppledare Mats Odell tycker att Andreas Braws uttalande var omoget. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook.
2 av 2
Andreas Braw slog vad om en månadslön att islamister låg bakom terrorn i Oslo och på Utøya. Bläddra vidare i bildspelet för att se Andreas Braws uttalande på Facebook. Foto: Øijord, Thomas Winje/SCANPIX

Stockholms stads KDU-ordförande Andreas Braw satsade en månadslön på att islamister låg bakom terrordåden i Norge, kan Nyheter24 avslöja.– Ett sällsynt omoget uttalande, säger Mats Odell, Kristdemokraternas gruppledare.


Läs mer

STOCKHOLM. Efter det värsta våldsdådet som drabbat Norge sedan andra världskriget spekulerade Stockholm stads KDU-ordförande Andreas Braw i vem som låg bakom attentaten.

– När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på att det är islamister. Med OB-tillägg, skrev Andreas Braw på sin Facebooksida.

Andreas Braws osmakliga uttalandet får Kristdemokraternas gruppledare Mats Odell att reagera kraftfullt. Och nu hoppas han att Andreas Braw tar den månadslönen han har slagit vad om och skänker den till välgörande antirasistiska ändamål.

– Det är sällsynt omoget och obetänksamt. Det här var ett väldigt tragiskt uttalande. jag har aldrig upplevt något liknande, säger Mats Odell, till Nyheter24.

Andre vice ordförande för KDU:s förbundsstyrelse Christian Carlsson fördömer också uttalandet och säger att det inte är något KDU ställer sig bakom.

– Ja, det är naturligtvis ett väldigt olämpligt uttalande. Vi kommer givetvis att prata om det här med honom, säger Christian Carlsson.

När Nyheter24 ringer upp Andreas Braw för att fråga varför han slog vad om en månadslön uppger han att han inte kan prata i telefon på jobbet.

Vad har du att säga om det här du skrev på Facebook?

– Det jag har att säga om det är att jag är på jobbet nu så jag kan bara ta tjänsterelaterade samtal.

Men vi pratar ju nu och jag vill bara veta varför du skrev det?

– Du får respektera att om du vill ha någon form av genomtänkt diskussion med mig så får vi ta det senare.

Andreas Braw väljer sedan ändå att svara på frågorna. Han säger att han ångrar det han skrev på Facebook och tog bort det tidigt på lördagsmorgonen efter att Anders Behring Breiviks namn kommit ut i media.

– Ja, eftersom jag hade fel så ångrar jag det. Samtidigt tycker jag att måste kunna reagera.

– Nu måste jag förklara för min chef varför jag pratar i telefon på jobbet. Fint, lycka till, avslutar Andreas Braw.

Andreas Braw får sällskap i sina åsikter av Zeth Arkö Gogman från KDU-Södermalm. På Facebook skriver han:

– Jag sätter ett paket tuggtobak på att ingen kommer att vilja ta det vadet eftersom alla egentligen tror att det är islamister.

När Nyheter24 ringer upp Andreas Braw igen för att fråga om han kommer att följa Mats Odells uppmaning och därmed skänka en månadslön till välgörande antirasistiska ändamål säger han att han inte finner någon anledning till det.

– Nej det kommer jag inte göra. Jag ser inte någon anledning till att göra det.

Trots att Mats Odell som gruppledare för Kristdemokraterna uppmanar dig?

– Jag förstår att du är journalist och måste skriva och publicera saker. Han uppmanar inte mig, så nej det kommer jag inte att göra, säger Andreas Braw till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.