Stort PMS-bråk

"Ett PMS-monster hittar alltid fel att slå ner på i form av vidriga utskällningar och allmän supersurhet."


Det är ingen mening med att hymla - många kvinnor lider av problem med humörsvängningar och sjukfrånvaro vid PMS. Problem som kan ställa till stora problem för dem själv såväl som för den närmaste omgivningen.

Forskning tyder på att kvinnors sjukfrånvaro, som i de flesta länder är högra än mäns, följer en 28-dagars cykel. Och att skillnaden i sjukfrånvaro mellan könen planar ut efter att kvinnor passerat klimakteriet.

På sin blogg problematiserar debattören Nonicoclolasos frågan:

”Detta väcker frågor om rättvisa. Utgör det t.ex. diskriminering att betala någon lägre lön vid högre frånvaro om orsaken till den högre frånvaron har att göra med ett biologiskt, icke självvalt fenomen? Eller är det tvärtom en saklig, acceptabel grund för lägre lön?”

"PMS-monster"

Nyheter24:s bloggare Erik Hörstadius tar nu bladet från munnen och lyfter fram den känsliga frågan om kvinnors humörsvängningar vid PMS till diskussion.

”Själv har jag hört tjejer berätta att de blir värsta pyskopaterna dagarna före mens. Ledsna pyskopater, som hatar livet, sig själva - men kanske allra mest sina män.

Och oj vad hatad man kan bli! Fast man städat, fast man diskat... Ett PMS-monster hittar alltid fel att slå ner på i form av vidriga utskällningar och allmän supersurhet.”

Erik Hörstadius fortsätter på sin blogg.

”Som man känner man sig fullständigt rättslös; det går ju inte att försvara sig mot någon som är så svart av hormonellt hat att hon inte tar argument ...

Jag har tidigare bett regeringen förkorta höst och vinter och förlänga vår och sommar. Nu ber jag om följande: ta bort PMS.”

PMS - inte nödvändigtvis en börda

Hörstadius möts av mothugg för sin något kantiga utgångspunkt i frågan. Sanna Rayman Svenska Dagbladets ledarblogg håller förvisso med om att humörsvängningarna som kan uppstå till följd av PMS kan vara påtagliga – men inte att de nödvändigtvis behöver vara av ondo.

”För några veckor sedan var jag på mitt allra mest PMS:iga humör. Eftersom jag inte har någon att, som Hörstadius beskriver det, skälla ut för negligerade städ- och diskplikter så vänder jag mig - förstås - till kollegorna, hotar dem med PMS och kräver större aktivitet på ledarbloggen. Jag tror faktiskt att det hjälpte lite.

Finns det månne någon forskning på hur mycket extra produktivitet och effektivitet PMS:en bidrar med i samhället, bara genom att vara hotfull och oberäknelig?”

"Män boxbollar för kvinnors PMS"

Nyheter24 har talat med Erik Hörstadius och bett honom utveckla sitt resonemang.

– Allt har en framsida och en baksida. Den här psykopatenergin som uppstår vid PMS använder vissa kvinnor till att städa och jobba – vilket är bra. Men det försämrar livskvaliteten i ett förhållande när kvinnan skriker och är jobbig, säger Erik Hörstadius till Nyheter24.

– Som man blir du ibland boxboll för en kvinnas PMS. Ta inte det hon häver ur sig personligt – backa undan i stället. Sedan när hon inte har PMS kan det vara läge att ta upp hur man undviker onödiga bråk.

Sanna Rayman talar bland annat om att hon kräver större effektivitet av sin omgivning vid PMS. Hur ställer du dig till det?

– Onda energier är också energier. Om Sanna Rayman kan omsätta det i hårt arbete så är det så klart den bästa egenterapin - men jag har även hört att johannesört och prozac kan hjälpa.

–Att den här diskussionen tystas ner kan bero på att det ligger i vissa feministers intresse att inte föra fram att en del kvinnor periodvis blir svajiga i humöret och allmänt jobbiga. Bland annat är det ju en dålig egenskap om man är chef, säger Erik Hörstadius till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.