Tisdag 18 Jan
Stockholm

"Inte så smart av Reinfeldt åka till Turkiet"

Peter Wolodarski står fast vid kritiken mot Fredrik Reinfeldt.
1 av 3
Peter Wolodarski står fast vid kritiken mot Fredrik Reinfeldt. Foto: JESSICA GOW/Scanpix
Fredrik Reinfeldt befann sig på Hemköp, bara timmar efter att han kommit hem till Sverige.
2 av 3
Fredrik Reinfeldt befann sig på Hemköp, bara timmar efter att han kommit hem till Sverige. Foto: FAKSIMIL YFROG
Statsvetaren Jenny Madestam tycker att Reinfeldt borde ha prioriterat bort semestern i Turkiet.
3 av 3
Statsvetaren Jenny Madestam tycker att Reinfeldt borde ha prioriterat bort semestern i Turkiet. Foto: Stockholms universitet / Orasis Foto

Peter Wolodarski och statsvetaren Jenny Madestam tycker att Fredrik Reinfeldt borde ha prioriterat bort semesterresan till Turkiet.– Som statsminister är du aldrig ledig, säger Jenny Madestam.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här missade Reinfeldt under semestern

Det är den antiborgerliga bloggen Alliansfritt Sverige som har listat de statsministerna missat under veckan.

* Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen nekat till att medverka i teve och radio.
* På fredagen (22/7) kommenterade han terrorattentaten i ett skriftligt meddelande på riksdagens hemsida
* På lördagen (23/7) höll han en fem minuter lång presskonferens.
* På söndagen (24/7) medverkade han inte i gudstjänsten i Norska kyrkan (Danmarks statsminister deltog i en liknande)
* På tisdagen (26/7) besökte Obama den norska ambassaden för att skriva en kondolenshälsning. Något Reilfeldt inte gjort
* På torsdagen (28/7) deltar statssekreterare Per Schlingmann i en intervju i studio 1 för att svara på kritiken mot Reinfeldt.
* På fredagen (29/7) medverkar justitieministern Beatrice Ask i ljusmanifestation på Sergels torg.

STOCKHOLM. Två dagar efter de fruktansvärda terrordåden i Oslo och på Utøya drog Fredrik Reinfeldtsemester till Turkiet.

Under veckan haglade kritiken mot statsministerns bristande deltagande och ledarskap. En av de som gick ut hårdast var chefen för Dagens Nyheters ledarredaktion - Peter Wolodarski.

– Jag drog slutsatsen väldigt tidigt att han valde bort det här för annat. Jag tycker att han borde ha prioriterat det här hur som helst. Det är bristen på deltagande efter terrordåden som jag kritiserar, säger Peter Wolodarski, till Nyheter24.

Statsvetaren Jenny Madestam håller med Peter Wolodarski och tycker att Reinfeldt borde ha stannat hemma. Med tanke på att förtroendeaspekten vanligen är hans styrka som statsminister. Men när det blir ett kritiskt läge som terrorattackerna i Norge har Fredrik Reinfeldt inte i sin personlighet att visa empati med ord och handling, menar statsvetaren.

– Det var inte så smart att åka till Turkiet. Är man statsminister så är man aldrig ledig. Det är inte viktigare och man får göra det vid ett annat tillfälle. Det är en empatisk handling att vara här och synas i Sverige, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

När Reinfeldt valde att semestra i Turkiet i stället för att stanna hemma missade han flera viktiga tillfällen att delta och kommentera händelserna. Samma dag som han tog planet till Turkiet struntade han till exempel i gudstjänsten i Norska kyrkan och under veckan nekade han alla inbjudningar från radio och teve.

– Jag tycker hans agerande har varit för passivt och för frånvarande. Att han syns och hörs i det här läget är A och O, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

När Nyheter24 når representanter från oppositionen är det dock tyst om statsministerns frånvaro.

– Jag har landat i att jag inte vill kommentera det, säger Hans Linde, gruppledare Vänsterpartiet, till Nyheter24.

– Det är ingen härifrån som vill kommentera det här, säger Ingela Nilsson, pressekreterare, Socialdemokraterna.

När Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen och Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valterson ges chansen att kommentera Fredrik Reinfeldts frånvaro väljer också de att inte säga något.

Jenny Madestam menar att hon samtidigt kan se komplexiteten i det hela då Reinfeldt säkert har planerat resan sedan länge. Hon tycker dock att tiden spelar stor roll i det här fallet

– Två dagar är jättekort tid. Det är jättemärkligt och min tanke var, vad kan vara viktigare än detta nu? Nu var det inte Sverige som attackerades men Norge är likväl vårt grannland och då bör han stanna hemma i stället för att ligga och sola på stranden, säger Jenny Madestam.

Kommentera
Kopiera länk
Dela