Måndag 17 Jan
Stockholm

SD-toppen Ekeroth länkar sajt som manar till krig mot islam

Enligt Annika Hamrud verkar det som att SD börjar tycka att Ekeroth är problematisk.
1 av 3
Enligt Annika Hamrud verkar det som att SD börjar tycka att Ekeroth är problematisk. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Kent Ekeroth hade den antimuslimska bloggen som en fast länk bland sina bloggtips.
2 av 3
Kent Ekeroth hade den antimuslimska bloggen som en fast länk bland sina bloggtips. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
3 av 3
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth länkar till sajt som uppmanar till krig för att rädda den vita rasen. Samtidigt finns det tecken på att partiet börjar tycka att Ekeroths agerande är problematiskt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Counter jihad-rörelsen

Juristen och författaren Jesús Alcalá skrev på onsdagen om den så kallade counter jihad-rörelsen i SvD. Han menar att norske terroristen Anders Behring Breivik hämtat sina förebilder i denna organisation som dolts under ytan en längre tid.

Enligt artikeln ska bland andra Kent Ekeroths tvillingbror Ted Ekeroth ha varit med på flera möten med de ledande inom rörelsen, tillsammans med flera andra svenskar.

Alcalá menar att Sverigedemokraterna som parti faktiskt ansluter sig till counter jihad-rörelsen.

Läs hela artikeln här.

STOCKHOLM. Det är till "The Brussels Journal" som sverigedemokraten Kent Ekeroth har länkat till via sin blogg. På hemsidan uppmanar vissa skribenter till krig för att rädda den "vita rasen".

En av den belgiska bloggens skribenter skriver bland annat: "Om inte muslimerna städar sitt hus, har vi inget annat val än att städa det för dem och tyvärr kommer det att bli våldsamt".

Ekeroth själv har flera gånger påpekat att han inte förespråkar något våld. Ändå finns ett annat budskap, enligt frilansjournalisten Annika Hamrud som i höstas släppte boken "Svensk, svenskare..." tillsammans med Elisabet Qvarford, en bok om Sverigedemokraternas valrörelse 2010.

– Att tala om att man måste försvara sig innebär ju också att man förutspår att det kommer att bli våldsamt. Ekeroths retorik skiljer sig inte från den europeiska counter-jihad-rörelsen - man kan säga att
han är den rörelsens främste representant i Sverige, säger Hamrud till Nyheter24.

Hon hänvisar bland annat till ett videoklipp Ekeroth laddat upp på sin blogg i juni med namnet "Tribute to Freedom Fighters".

Även Breivik länkar till bloggen i sitt manifest

Under åren finns dessutom ett stort antal uppskattande hänvisningar till "The Brussels Journal" från Ekeroths blogg. Och så sent som i mars hade han även sajten bland sina tips på bloggar att läsa.

Men Kent Ekeroth är inte ensam om att länka till "The Brussels Journal". I terroristen Anders Behring Breiviks manifest nämner han samma belgiska antimuslimska blogg, skriver Expo.

"De verkar tycka att han börjar bli problematisk"

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen försvarar Ekeroths länkning och hävdar att han inte vet om att det publicerats några uppmaning till våld på sajten.

– Jag tycker att man även som politiker måste kunna länka till material som man tycker är intressant utan att behöva ta ansvar för allt som den sidan kan tänkas publicera, säger han till Expo.

– Det är i linje med vad de alltid säger. Men nu verkar det som att de till och med börjar ta avstånd från Ekeroth. SD har sagt att han varit otillgänglig hela sommaren trots att han inte varit det. De verkar tycka att han börjar bli problematisk, säger Annika Hamrud.

Hon talar om två falanger inom partiet, en med koppling till den gamla högerextrema rörelsen och en till den nya, den som Kent Ekeroth representerar.

– Allmänheten är mycket mer uppmärksam på retorik som antyder kopplingar till nazism och antisemitism än till muslimhat. Därför har SD tidigare inte försökt dämpa Ekeroths retorik på samma sätt som man gjort med den äldre retoriken, säger Hamrud.

"Måste vara villiga att döda"

Skribenterna på "The Brussels Journal" skriver bland annat om att muslimerna tar över världen och att européer måste kämpa för sin överlevnad. Och idén om att muslimer tar över mer och mer har även riksdagsledamoten Ekeroth uppmärksammat. Flera gånger har han i bloggen skrivit om problemet med den "muslimska demografin" och varnat för att muslimer kommer vara en majoritet i Europa inom 15 år.

I en av texterna på "The Brussels Journal", som heter "Det är inte immigration, det är en invasion", skriver en skribent så här om "kriget": "Vi måste vara villiga att slåss och när vi slåss måste vi vara villiga att döda".

Kommentera
Kopiera länk
Dela