Söndag 1 Aug
Stockholm

Reinfeldt fick tackbrev från Norge - men var fortfarande på semester

Fredrik Reinfeldt åkte till Turkiet två dagar efter Nordens värsta terrorattacker i modern tid.
1 av 2
Fredrik Reinfeldt åkte till Turkiet två dagar efter Nordens värsta terrorattacker i modern tid. Foto:
Jens Stoltenberg hyllas för sina ord och sin insats efter terrorattackerna.
2 av 2
Jens Stoltenberg hyllas för sina ord och sin insats efter terrorattackerna. Foto:

Svenska statsministern säger sig ha gjort allt han kunnat för att bistå Norge. Åkte på Turkiet-semester två dagar efter terrorattackerna i Norge. Var borta under en hel vecka. Var borta när Stoltenberg skickade tackbrev till svenska folket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Norges hyllade statsminister Jens Stoltenberg tackar Fredrik Reinfeldt för det svenska stödet efter det värsta terrordådet i Norge i modern tid. Detta trots att Fredrik Reinfeldt lämnade krisen bara två dagar efter terrorattackerna där 76 personer mördades och var borta i en vecka. När brevet skickades var statsministern inte i Sverige. Reinfeldt har fått en hel del kritik för sin semester, men väljer att försvara sig och sitt agerande via tidningen Expressen som nyligen i en ledarkrönika försvarade Reinfeldt agerande.

- Det går alltid att diskutera vad som skulle kunna göras annorlunda. Jag har försökt agera efter bästa förmåga för att visa att vi i Sverige finns till hands när ett nära grannland drabbas av en stor tragedi, säger Reinfeldt till Expressen.

Stoltenberg tackade svenska folket via ett brev som skickades under fredagen, då var Reinfeldt fortfarande på semester i Turkiet och återvände först på lördagen, som Nyheter24 kunde avslöja under fredagen.

"Jag vill tacka dig för din och det svenska folkets varma stöd efter de fruktansvärda angreppen mot regeringskansliet, inklusive mitt kontor, och ung­domarna på Arbeiderpartiets sommar­läger på Utöya."

Jens Stoltenberg fortsätter:

"Den omtanke ni har visat har gjort stort intryck i Norge. Vi har också satt stort pris på att ni har markerat tragedin tillsammans med oss med en tyst minut."

Trots att det bor och jobbar runt 25 000 svenskar i Oslo valde Reinfeldt att endast hålla en presskonferens som höll i fem minuter. Han missade även den minnesstund som hölls i Sverige för terroroffren. Att besöka Oslo för att visa det svenska stödet verkar inte ha varit aktuellt, trots att han själv menar att Sverige står Norge väldigt nära.

- Jag tror att vi har påmints om hur nära vi står varandra och att vi har mycket gemensamt. Det som har drabbat Norge har kommit människor väldigt nära också i Sverige och vi är många som känner sorg för de som dödats, säger Reinfeldt till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela