15-åringen trodde att han skulle bli våldtagen när poliserna slet av honom kläderna.
1 av 2
15-åringen trodde att han skulle bli våldtagen när poliserna slet av honom kläderna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Pojken ska tillsammans med sina vänner ha misshandlat tågpersonalen. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.
2 av 2
Pojken ska tillsammans med sina vänner ha misshandlat tågpersonalen. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. - Foto: FREDRIK PERSSON / AP /SCANPIX

Saknade giltig tågbiljett - då slet poliserna av pojkens kläder

En 15-årig pojke har dömts för våldsamt motstånd sedan han med flera kompisar misshandlat tågpersonal. I arresten slet poliserna av hans kläder - och han trodde att han skulle bli våldtagen.


UMEÅ. En 15-årig pojke hävdar att han blivit överfallen i arresten i Umeå av tre polismän som våldsamt dragit av honom kläderna - utan att han förstått varför.

Pojken behärskar varken svenska eller engelska och berättar att han fruktat att männen skulle våldta honom.

- Jag tänkte att nu är det slut, han kommer att våldta mig. Det enda som fattades var att han skulle öppna sin gylf och sätta på mig, berättar 15-åringen i Umeå tingsrätt.

Saknade tågbiljett

15-åringen hamnade i arresten efter att han saknat en giltig tågbiljett på en resa med sina vänner från Boden till Stockholm.

När detta upptäcktes av tågkontrollanterna uppstod ett bråk.

- Upprinnelsen till det här är ju att man har gripit den här personen efter att han saknat en tågbiljett och sedan misshandlat tågpersonalen, som räknas som tjänstemän, säger Lars Wahlberg, chef på länskriminalen till Nyheter24.

- Tågpersonalen fick blod spottat i ansiktet och någon av pojkarna högg med en penna mot tågkontrollanterna.

Slet av honom kalsongerna

Wahlberg berättar att 15-åringen varit "våldsam och aggressiv" under större delar av sin tid i cellen. Den gripne ska även ha stoppat ner kläder i avloppet varpå han satt på kranen och låtit vattnet svämma över.

- Mannen, som den aktuelle benämns i förundersökningen, stoppade kläder i avloppet och skrek "loco" som att personen var galen, berättar Wahlberg.

När 15-åringen sedan försökte strypa sig själv med sin tröja rusade polismännen in i cellen.

Självmordsbenägen

I rätten förklarar poliserna att de handlat som de gjort för pojkens egna säkerhet. De uppfattade hans beteende som störande och trodde att han var självmordsbenägen.

- Sen när han började strypa sig själv med sin tröja togs hans kläder ifrån honom. Dels för skaderisken och för den elektriska säkerheten utifall han skulle försöka stoppa avloppet igen, förklarar chefen för länskriminalen för Nyheter24.

Så här beskriver en av polismännen händelsen i tingsrätten:

"Det blir en tumultartad situation där inne. Vi lägger först ned honom på madrassen. Han gör kraftigt motstånd, sparkar och slår omkring sig. Vi får flytta ned honom så att han läggs på magen på golvet. Tröjan slets av. Sedan drar vi av honom byxorna och kalsongerna och allting. Vi plockar med oss all lös utrustning och backar ut därifrån."

"Fullkomligt vansinnigt"

Den drabbade pojkens advokat, Kari Wergens, är både förvånad och chockad över polisernas agerande.

- Det är fullkomligt vansinnigt att en sådan här sak ska få inträffa, säger advokaten.

Han påpekar också att det är fullt förståeligt att 15-åringen trott att han skulle bli våldtagen.

- Han är uppvuxen i en kultur där om det kommer tre män och sliter av en kläderna och trycker ned en på golvet så betyder det bara en sak, fortsätter advokaten, berättar Wergens för Västerbottens-Kuriren.

Wahlberg "köper inte" storyn

Länspolischefen Lars Wahlberg berättar för Nyheter24 att pojken vägrat att samarbeta och varit oerhört motvillig under hans tid i arresten.

Han ser på situationen som mycket svårhanterlig och förklarar att det händelseförlopp som beskrivits i lokaltidningen varit tvivelaktigt.

Hur skulle du själv ha hanterat ärendet?

- För mig är det oerhört svårt att spekulera kring det. Ett exempel skulle ju kunna vara att man öppnat arrestdörren och avvaktat för att se om pojken blivit mer samarbetsvillig.

Samtidigt understryker Wahlberg att situationen var akut och krävde ett direkt handlande.

- Något beslut gick inte att hämta från vakthavande befäl och eftersom ärendet var akut kunde inte heller någon tolk kontaktas.

15-åringen dömdes under måndagen för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Kari Wergen, pojkens advokat, är chockad över detta och hoppas kunna överklaga så fort som möjligt.

- Det är ju rent löjligt. Jag var övertygad om att den punkten skulle ogillas.

- Först och främst måste vi prata om en överklagan till hovrätten. Sedan får vi se om det blir aktuellt med en JO-anmälan, säger Wergen till Västerbotten-Kuriren.

En internutredning ska inledas mot de inblandade poliserna för att ta reda på om brott har ägt rum.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.