Tisdag 3 Aug
Stockholm

Total sekretess om regeringskansliets säkerhet

Rosenbad vaktas dygnet runt, året om.
Rosenbad vaktas dygnet runt, året om. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Men i Sverige är det stort hemlighetsmakeri kring säkerheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan för fem år sedan, 2006, rapporterade Christian Fredrik Horst, avdelningschef på Norges förnyelse- och administrationsdepartement, om farorna kring Norges regeringskvarter och hur sårbart det är för terrorangrepp. I Sverige är sekretessen i det närmaste total vad gäller säkerheten kring regeringskansliet och riksdagen. Kajsa Riddersporre, pressinformatör vid Rosenbad, får i princip inte kommentera något över huvud taget kring frågorna.

- Vi har bemanning med vakter dygnet runt, och året runt, men kan aldrig uttala oss om närmare detaljer. Det gäller också omfattningen av bemanningen, bedömningarna görs av de säkerhetsansvariga, säger hon till Nyheter24.

Hon vill inte heller inte kommentera om några förändringar genomförts vid det svenska regeringskansliet efter terrordåden i Norge eller om några utredningar kring säkerhetsläget har beställts.

Vem är ansvarig för säkerheten?

- Vi har naturligtvis en säkerhetschef, dels en övergripande och så en med mer lokalt ansvar för själva myndigheten, säger hon till Nyheter24.

I ett reportage  från 2006 diskuteras attentatsriskerna också med Glenn Eikbråten från Byfolk Oslo Sentrum, en intresseorganisation för boende i Oslos innerstad. Eikbråten tillfrågas i intervjun om vad han tycker om att spärra av Grubbegatan. Han är negativ till att spärra av. I inslaget står han på precis den plats där Anders Behring Breivik fem år senare ska parkera sin bombbil.

Kommentera
Kopiera länk
Dela