Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets Lars Ohly avgår

- 09/08/2011, 12:26 -

Har meddelat valberedningen att han inte ställer upp för omval.

På tisdagen kallade Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly till extrainsatt presskonferens i riksdagen.

Klockan 14:00 berättade Ohly att han inte ställer upp till omval vid kongressen i januari 2012.

Lars Ohly betonade att det ska vara en demokratisk och öppen process som leder fram till att en ny partiledare väljs. Dessutom antydde Ohly att han vill se en yngre partiledning framöver.

Personer i valberedningen uppges ha sagt att beskedet om att Ohly inte ställer upp till omval inte är någon överraskning.

På presskonferensen betonade Ohly också att partiet misslyckats med att utforma en tillräckligt bra feministisk politik och även feministisk praktik i partiet. Han sa också att antirasismen är en viktigare fråga än någonsin för Vänsterpartiet.

När Nyheter24 når Hans Linde, som själv nyligen berättat att han vill ta över efter Ohly, är han fåordig.

– Du jag ska direkt in på ett möte här nu.Men återkom gärna senare i dag, om en timme eller två, säger han till Nyheter24.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm bekräftar också avgången på twitter.

"Lars Ohly avgår. Det blir en spännande kongress." skriver Holm.

Missnöjet med Ohly har vädrats allt mer frekvent inom Vänsterpartiet och förutom att opinionsmätningarna gett V usla siffror har också Ulla Andersson, Jonas Sjöstedt och Hans Linde alla tre meddelat att de vill ta över som partiledare.

Vänsterpartiet håller kongress i januari 2012. Lars Ohly meddelade också att han kommer sitta kvar i riksdagen fram till 2014.