Rossana Dinamarca - vänsterdistriktens favorit?

- 10/08/2011, 15:21 -

Marc Femenia / SCANPIX

På tisdagen meddelade Lars Ohly att han inte kommer att ställa upp till omval som partiledare för vänsterpartiet vid kongressen i januari 2012. Och många vill att Rossana Dinamarca nu kandiderar till partiledaposten.

Uppgifter från flera källor till Nyheter24 gör gällande att Rossana Dinamarca, om hon bestämmer sig för att kandidera, är den kandidat som lättast skulle kunna samla stort stöd i partiet.

Flera tunga partidistrikt uppges också ha funderat kring Dinamarcas namn som ny partiledare redan innan Lars Ohly lämnade besked.

Dinamarca sa på tisdagen till Nyheter24 att hon känner att hon fick ett starkt stöd när hon blev vice partiordförande. Men partiledarrollen är något annat och hon har ännu inte bestämt sig.

- Det här inte vad som helst. Det här något man måste leva med dygnet runt och man är hårt ansatt. Det är ett beslut som jag måste tänka över väldigt noga, sa hon till Nyheter24 på tisdagen.

Thaher Pelaseyed, distriktsordförande för Vänsterpartiet Göteborg, säger till Nyheter24 att distriktet inte diskuterar partiledarfrågan förrän vid kongresskonferensen i oktober, men medger att han personligen gärna skulle se att Dinamarca kandiderar.

- Jag välkomnar om Rossana Dinamarca ställer upp. Hon är vice partiordfördande och har därför en särställning. Det är många som tittar på henne nu, hon har många kvaliteter, säger han till Nyheter24.

Även Vänsterpartiet Storstockholm, som ska lyfta frågan på nytt i slutet på augusti, menar också att Dinamarca hör till de lämpligaste kandidaterna.

- Redan i februari sa vi behöver ha en fri diskussion om partiledarposten och då nämndes flera namn. Rossana Dinamarca är ett av namnen vi nämnt och det vet jag att andra distrikt också har gjort, säger John Hörnquist, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm, till Nyheter24.

 

Speglar partiet

De övriga namn som lyfts fram i Stockholm är - förutom de som redan kandiderar - Ali Esbati, Ida Gabrielsson och Josefin Brink.

Att Rossana Dinamarca är både kvinna och under 40 år gör också att hon på så sätt skulle spegla hur partiet ser ut i dag, menar Pelaseyed.

- Den framtida ledningen, både partiledarkandidater och partistyrelse, ska spegla partiet. Vi har fått en unik medlemstillströmning och kollar man på de som söker sig till partiet är det en majoritet kvinnor och en majoritet unga under 40 och det vill jag ska prägla vänsterpartiets framtida ledning.

John Hörnquist instämmer:

- Det är en viktig sak att partiledaren återspeglar det politiska projekt man vill driva, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 erfar att just den analysen är spridd inom partiet och ger Dinamarca bästa möjliga förutsättningar att samla stöd inför kongressen. Om hon väljer att kandidera.

 

Linde också lämplig

Samtidigt betonar Thaher Pelaseyed att Hans Linde genom sin relativa ungdom även han speglar hur vänsterpartiet ser ut i dag och vore en bra representant.

- Han är gruppledare och otroligt kompetent inte bara i de internationella frågorna, utan också i de organisatoriska frågorna.

Hans Linde själv är säger att han vill se att Vänsterpartiet är mer framåt än i dag.

- Vi måste bli offensivare. Vi har varit lite för defensiva tidigare. Jämställdhet, jobbpolitiken och välfärdsfrågorna måste vi satsa på, säger Hans Linde till Nyheter24.