Bilden är tagen i samband med bilbränderna som skakade Göteborg i våras.
1 av 2
Bilden är tagen i samband med bilbränderna som skakade Göteborg i våras. - Foto: Björn Andersson / SCANPIX
Kommunalrådet Anna Johansson (s) tror att ungdomarna kan ha påverkats av England.
2 av 2
Kommunalrådet Anna Johansson (s) tror att ungdomarna kan ha påverkats av England. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Kaosnatt i Göteborg: "Unga kastade brandbomber mot polis"

– En liten grupp som har en tråkig hobby, säger Stefan Gustavsson, presstalesman Göteborgspolisen.


Nattens händelser i tid

23.42 Angered: En spårvagn får en ruta krossad av en sten. Två ungdomar grips.

00.37 Angered: En molotovcocktail kastas mot en väktarbil. Inga person eller materiella skador.

00.51 Angered: Polis blir utsatt för belysning av grön laser. Två polismän upplever obehag i ögonen samtidigt som man kastar sten och molotovcocktails på långt avstånd.

01.12 Backa: En polisbil utsätts för stenkastning i samband med att de genomför en kontroll av en bil vid Baron Rogers gata.

01.28 Angered: Två polisbilar blir utsatta för skadegörelse då de står parkerade utanför polisstationen vid Kultivatorgatan.

02.34 Angered: En bil börjar brinna genom att någon kastar molotovcocktail vid Hjällbo Lillgata.

02.40 Partille: Vid E20, Jonseredsmotet så kastar ungdomar sten från viadukten som träffar en lastbil i rutan under färd mot Lerum.

GÖTEBORG. Ett ungdomsgäng i Angered attackerade poliser och väktare med molotovcocktails och sten under natten till onsdagen.

Gänget, som tog sig runt på mopeder, har även kastat sten mot poliser i Backa. Vid E20 i Partille, från en viadukt, kastades det dessutom ner stora stenar mot vägen. En lastbil ska ha blivit träffad och fått rutan krossad när den körde förbi på vägen. Händelsen inträffade vid 02:40 och var den sista attacken av totalt sex under natten.

– Det här är en liten grupp som har en tråkig hobby som kanske skulle vara hemma hos mamma och pappa på nätterna, säger polisen presstalesman Stefan Gustavsson till Nyheter24.

Socialdemokraternas ordförande i Göteborg, kommunalrådet Anna Johansson, har inte läst om händelserna när Nyheter24 når henne på telefon. Hon vill dock poängtera att det är en ytterst liten grupp som "skapar oreda". Hon medger att orsakerna kan finnas på samhällsnivå och att vi har ett samhälle där klyfterna ökar. Sverige närmar sig därmed svårt kravall- och upploppsdrabbade Englands tuffa klimat.

– Det kan säkert vara så att kravallerna i London påverkar. Men jag tycker att det är för mycket spekulationer i att något sådant ska hända här, säger Anna Johansson, till Nyheter24.

Men hade man inte sagt samma sak med London innan kravallerna där?

– Jo. England som land är ett mycket tuffare klassamhälle men vi är på väg åt det hållet. När man hellre sänker skatten i stället för att ge pengar till kommunerna så blir det så, säger Anna Johansson.

Oroligheterna startade strax före tolv på natten med att två ungdomarna greps sedan de kastat en stor sten genom en ruta på en spårvagn. En timme senare kastas en molotovcocktail efter en väktarbil på Muskotgatan i Angered. Därefter har ungdomarna rört sig snabbt från platsen på mopeder. 14 minuter senare attackerar de polisen med grön laser som träffar två poliser i ögonen. Poliserna upplever obehag av lasern och samtidigt kastar mopedisterna sten och molotovcocktails på polisen.

– Det här är ett samhällsproblem. Ungdomarna är alldeles för unga för att springa runt på nätterna. Det som sker i Angered är att copycat-effekten dyker upp och det som händer i London kan ha skapat tankar hos dem. Jag tror man tar alla möjligheter att skapa konfrontation, säger Stefan Gustavsson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.