- Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Eric Rosén: "Befria tronarvingen från tvångströjan"

Nyheter24:s nyhetschef har en mycket oromantisk syn på livet som prins och prinsessa.


GRUNDLAGEN

I grundlagen återfinns successionsordningen som stadgar att den svenska kungavärdigheten ärvs inom ätten Bernadotte, tidigare endast av manlig avkomling, men sedan 1980 även av kvinnlig avkomling.

När kronprinsessan Victoria föddes för sisådär 34 år sedan stod det klart att hon inte skulle kunna ärva tronen. Hon hade nämligen fel kön och skulle därmed inte blir statschef trots att hon var förstfödd. En regel som sedan ändrades, uppenbarligen.

Nu är kronprinsessan själv gravid och det är väl på alla sätt fantastiskt roligt för henne och Daniel. Jag önskar dem lycka och välgång och hoppas att föräldraskapet blir allt vad de drömmer om.

Men jag tycker redan i någon mån synd om barnet. Om ett halvår föds hon eller han med i princip hela sitt liv utstakat och i förväg dikterat.

Visst, det kunde varit värre och det lär inte gå någon nöd på den lille. Men det blir ytterligare en manifestation över vansinnet i den ärvda tronföljden och galenskapen i monarki som statsskick.

Man blir vid sin läst och har inte rätt att välja själv, helt enkelt. Fundera på om du själv skulle vilja ha förutsättningarna för ditt liv så absolut givna redan innan du föds. Jag vet att jag inte hade velat det.

Naturligtvis kan det verka förmätet att sitta och prata om monarkins vara eller icke vara dagen efter att beskedet om graviditeten kablades ut. Men det ingår ju också i den absurda konstruktionen – och som journalister måste vi då också granska sådana privata saker kritiskt när vi förmedlar dem på nyhetsplats som i sig angelägna händelser. Att systemet som sådant gör Victoria och Daniels ofödda barn till viktig nyhet, inte ens bara skvallrig kuriosa, är en del av problemet. Att vi redan nu vet att det här är en person vars undersåtar vi ska bli om ett antal år.

Förresten kanske det inte alls behöver bli en kommande regent av den nya personen som beräknas dyka upp i mars nästa år. Kunde vi ändra så att kön inte ska styra tronföljden bör vi väl också kunna ändra så att man inte måste vara förstfödd i syskonskaran för att få bli statschef? Det vore väl i alla fall en början till befrielse.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.