- Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Börskaos: Våga vara feg så sparar du bäst

Börsen fortsätter rasa. Bästa spartipset: Var försiktig.


Den som satsade hela sparkapitalet på börsen har inte mycket kvar att hämta. Sett över en tioårsperiod är chansen större att du tjänat mer på fasta räntekonton än på börsen.

- Satsa på räntesparande, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank till Nyheter24.

Spara tryggt

I vanliga fall brukar rådet för långsiktigt sparande vara att våga satsa på börsen. I dagsläget ger ekonomerna dock andra tips.

En titt i backspegeln och bilden talar sitt tydliga språk. Den som placerat tryggt har gått med vinst, medan den som spelat högt troligen fallit djupt.

Stockholmsbörsen har hittills i år tappat 26,4 procent. Därför är bästa rådet till unga människor att välja tryggt sparande.

– Är du i 20-års åldern bör du satsa en stor del av dina besparingar på fasta räntekonton. Du kan eventuellt blanda räntekonton och fonder. Men säkrast är att inte spela för mycket, säger Yngveson til Nyheter24.

Sämsta investeringen har varit valutafonder: Europafonden har gått ner med 25 procent, den Globala med 30 procent och mest utför har det gått för dem som satsat i Amerikafonden, som på tio år gått ned 40 procent.

Smart drag att köpa nu

För den som ändå vill ge sig in på aktiemarknaden kan det vara ett smart drag att göra det nu. I dag är det billigt att köpa, chansen finns att tjäna en hacka. Dock finns fortfarande rasrisken.

– Trots att det är billigt i dag finns fortfarande risken att börsen fortsätter sjunka. Att förutspå framtiden är näst intill omöjligt, säger Yngveson.
Generellt sett så har det blivit mer förmånligt att satsa på fasta räntekonton. Räntorna har gått upp.

Satsa på närområdet

Sverige och Allemansfonden har, sett över en tioårsperiod, gett bra utdelning. De som sparat i en ren Sverigefond har tjänat 66 procent på tio år. Bäst har den som satsat ryskt - där har det ökat med 339 procent. Men det är dock ett stort undantag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?