Polisen misstänker att 17-åringen har hanterat vapen tidigare.
1 av 4
Polisen misstänker att 17-åringen har hanterat vapen tidigare. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Den unga mannen är sedan tidigare känd av polisen för andra typer av rån.
2 av 4
Den unga mannen är sedan tidigare känd av polisen för andra typer av rån. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Rånet ägde rum i Hammarby Sjöstad.
3 av 4
Rånet ägde rum i Hammarby Sjöstad. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Kontoret som rånades var kontantlöst.
4 av 4
Kontoret som rånades var kontantlöst. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

"Rutinerad" 17-åring rånade kontantlös bank

Pojkenn känd av polisen och har rånat förut.


Åklagarens kommentar

Nicklas Englund arbetar som kammaråklagare i Stockholm och han säger så här om vad som troligtvis kommer att hända med 17-åringen.

– Har någon begått allvarliga brott innan 18 kan de dömas till sluten ungdomsvård under viss tid. Lägst 14 dagar högst fyra år.

STOCKHOLM. En stor polisstyrka lyckades under tisdagen gripa den rätt klantige yngling som försökte råna det helt och hållet kontantlösa bankkontoret i Hammarby Sjöstad.

Den gripne pojken är 17 år och sedan tidigare känd av polisen. Rånaren, som enligt polisen är van vid att hantera vapen, klev in på den kontantlösa banken, som mest jobbar med låneärenden, och öppnade eld mitt i lunchtid.

– Det här var ju rätt misslyckat kan man säga. Jag har pratat med vår mest rutinerade utredare som har hand om det här och han säger att det är mycket ovanligt att 17-åringar begår den här typen av grova brott, säger Karin Solberg, Inspektör, Söderortspolisen, till Nyheter24.

Men 17-åringen är ingen duvunge och beskrivs av Karin Solberg som en rutinerad rånare. Hon tror också att åldern har en stor roll i att det blev ett misslyckat rån.

– Det är inte helt uteslutet att han inte hade kläm på vad de olika bankerna har för funktion, säger Karin Solberg.

Utredningsläget beskrivs som gott av polisen. Det finns teknisk bevisning och enligt utredaren kommer en häktningsförhandling att hållas senast fredag.

Ett inledande förhör har hållits och i väntan på att 17-åringen ska få en advokat kommer man avvakta med det stora förhöret. Men det är mer komplicerat än så. Även socialtjänsten kommer att delta vid förhöret på grund sin låga ålder.

– Hans ålder kommer inverka på det straff han får. Det är ju en debatt som pågår nu med låg ålder och vårdformer men det får åklagaren uttala sig om, säger Karin Solberg, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.