Henrik Pontén tycker att "Lagen gäller för alla".
1 av 2
Henrik Pontén tycker att "Lagen gäller för alla". - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Piratpartiets ledare Anna Troberg tycker att rektorn har agerat nitiskt.
2 av 2
Piratpartiets ledare Anna Troberg tycker att rektorn har agerat nitiskt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

PP:s Troberg till attack mot skvallrande rektor

En rektor anmälde sin 15-årige elev för att olagligt ha fildelat filmer.


Ungdomstjänst eller böter

Åklagaren Fredrik Ingblad kommer att yrka på ungdomstjänst alternativt dagsböter som påföljd vid en fällande dom. Fallet är unikt på så sätt att personen bara 15 år.

Men enligt honom är det här bara början på flera åtal och rättegångar då antalet anmälningar har ökat den senaste tiden.

När rättegången börjar i Göteborgs tingsrätt på tisdag den 30 augusti tycker han att man ska ta hänsyn till pojkens unga åldern under rättegången.

– Det ska vara lugnare och snällare då han bara är 15 år, säger Fredrik Ingblad.

GÖTEBORG. Piratpartiets ledare Anna Troberg är förbannad. Riktigt förbannad. På tisdag ställs en 15-årig pojke inför rätta för att olagligt ha fildelat filmer. Bakom anmälan står pojkens rektor.

- Det känns nitiskt och som paragrafrytteri. Det är väldigt väldigt sorgligt samtidigt som det blir en personlig tragedi för en ung person som gör samma sak som två miljoner andra svenskar, säger Anna Troberg, till Nyheter24.

Pojken ertappades på skolan och när rektorn fick reda på det, valde hon att polisanmäla direkt. Anna Troberg förstår att skolan har anmälningsplikt och måste agera men hon ifrågasätter om skolans rektor var säker på om filmerna var olagliga.

– Man har gjort antagande och utgått från att de är nedladdade. Det är ett grymt straff för det han har gjort. Vi vet att flera liknande fall är på gång mot just unga och det kommer betyda att väldigt många kommer börja sitt vuxenliv med stora skulder. Räcker det inte med att det redan är svårt nog att bli vuxen? säger Anna Troberg.

"Pojken har mått bättre"

Pojkens advokat Peter Gillberg har lovat 15-åringen och hans familj att inte kommentera hur pojken mår men säger samtidigt att han har haft det bättre.

– Om det blir en fällande dom kommer jag yrka på låga böter. Jag förstår Anna Trobergs synpunkter om jag säger så, säger Peter Gillberg, till Nyheter24.

Henrik Pontén är Antipiratbyråns jurist och ansikte utåt. Han säger att "lagen gäller för alla" och ifrågasätter Anna Trobergs åsikter.

– Ska man inte agera som rektor? Hade det varit något annat brott hade man inte reagerat på det här viset, säger Henrik Pontén.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.