Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

PP:s Troberg till attack mot skvallrande rektor

- 25/08/2011, 15:58 -
Henrik Pontén tycker att "Lagen gäller för alla".
1 av 2

Henrik Pontén tycker att "Lagen gäller för alla".

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Piratpartiets ledare Anna Troberg tycker att rektorn har agerat nitiskt.
2 av 2

Piratpartiets ledare Anna Troberg tycker att rektorn har agerat nitiskt.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

En rektor anmälde sin 15-årige elev för att olagligt ha fildelat filmer.

GÖTEBORG. Piratpartiets ledare Anna Troberg är förbannad. Riktigt förbannad. På tisdag ställs en 15-årig pojke inför rätta för att olagligt ha fildelat filmer. Bakom anmälan står pojkens rektor.

- Det känns nitiskt och som paragrafrytteri. Det är väldigt väldigt sorgligt samtidigt som det blir en personlig tragedi för en ung person som gör samma sak som två miljoner andra svenskar, säger Anna Troberg, till Nyheter24.

Pojken ertappades på skolan och när rektorn fick reda på det, valde hon att polisanmäla direkt. Anna Troberg förstår att skolan har anmälningsplikt och måste agera men hon ifrågasätter om skolans rektor var säker på om filmerna var olagliga.

– Man har gjort antagande och utgått från att de är nedladdade. Det är ett grymt straff för det han har gjort. Vi vet att flera liknande fall är på gång mot just unga och det kommer betyda att väldigt många kommer börja sitt vuxenliv med stora skulder. Räcker det inte med att det redan är svårt nog att bli vuxen? säger Anna Troberg.

"Pojken har mått bättre"

Pojkens advokat Peter Gillberg har lovat 15-åringen och hans familj att inte kommentera hur pojken mår men säger samtidigt att han har haft det bättre.

– Om det blir en fällande dom kommer jag yrka på låga böter. Jag förstår Anna Trobergs synpunkter om jag säger så, säger Peter Gillberg, till Nyheter24.

Henrik Pontén är Antipiratbyråns jurist och ansikte utåt. Han säger att "lagen gäller för alla" och ifrågasätter Anna Trobergs åsikter.

– Ska man inte agera som rektor? Hade det varit något annat brott hade man inte reagerat på det här viset, säger Henrik Pontén.