Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mystisk sjukdom stänger skola

Arbetsmiljöverket bestämde under fredagen att skolan ska stängas.

Arbetsmiljöverket bestämde under fredagen att skolan ska stängas.

Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Nyheter | 26/08/2011 12:08

Elever och lärare har blivit sjuka i flera omgångar sedan de vistats i skolans byggnader.

GÖTEBORG. I ett års tid har ovanligt många blivit sjuka av en mystisk sjukdom. Näsblod, hosta och huvudvärk har varit några av symptom för de lärare och elever som i omgångar blivit sjuka när de befunnit sig i skolans lokaler.

Och under fredagen kom beskedet. Arbetsmiljöverket stänger Studieförberedande Centrum och nu står 275 elever utan lokaler.

– I vintras var vi säkra på att vi hade hittat problemet. Vi rengjorde ventilationen efter att vi trodde att det hade kommit in material från en renovering. Sedan storstädade vi hela skolan. Men det har inte hjälpt, säger Karl-Johan Höjer, gymnasieområdeschef, till Nyheter24.

Karl-Johan Höjer säger dock att ingen av de insjuknade personerna har haft allvarliga problem. När personalen och eleverna gick på sommarlov och inte vistades i Studieförberedande Centrums lokaler försvann också symptomen. Men när de kom tillbaka till skolans lokaler igen den 19 augusti började allt om igen.

Vad betyder det här för eleverna?

– Det betyder att vi löser de andra lokalerna så långsiktigt som möjligt. Lokaler har vi från och med tisdag men undervisning börjar på måndag med någon utomhusaktivitet, säger Karl-Johan Höjer.

På Arbetsmiljöverket var beslutet solklart och gäller på obestämd tid tills en läkare bedömer lokalerna som säkra.

– Det har varit  så många som fått besvär och därför stänger vi nu ner skolan. Det hade varit skillnad om det var enstaka fall, säger Hans Kirudd, biträdande tillsynsdirektör.