Måndag 18 Okt
Stockholm

Veckans inne- och utelista

Slaveri är ute.
1 av 7
Slaveri är ute. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Fascisthyllningar är ute!
2 av 7
Fascisthyllningar är ute!. Foto: Thord Nilsson / Scanpix
Sångerskan Kikki Danielsson är i dagarna aktuell med sin biografi "Ett schlagerliv", där hon berättar om människan bakom rubrikerna.
3 av 7
Sångerskan Kikki Danielsson är i dagarna aktuell med sin biografi "Ett schlagerliv", där hon berättar om människan bakom rubrikerna. Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Det är tio år sedan Aaliyah dog i en olycka. Hon är fortfarande inne.
4 av 7
Det är tio år sedan Aaliyah dog i en olycka. Hon är fortfarande inne. Foto: All over press
Steve Jobs är inne.
5 av 7
Steve Jobs är inne. Foto: PAUL SAKUMA / AP / SCANPIX
"Nu mår man."
6 av 7
"Nu mår man.". Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
Kompetens är inne, Samir Abu Eid.
7 av 7
Kompetens är inne, Samir Abu Eid. Foto:

VECKA 34: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 34:

INNE

1. Steve Jobs

Hur töntiga de sekteristiska Applefrälsta fansen än är och hur dåligt vissa av produkterna med jämna mellanrum än fungerar (hej iPhone) så är det oundvikligen så att Steve Jobs måste hamna högst upp på innelistan den här veckan. Steve Jobs är en ikon på vd-posten och som Applegrundare har han präglat alldeles för mycket av hur vi ser på världen 2011. Steve Jobs är själva definitionen av inne.

2.  Samir Abu Eid

Många har hyllat Alex Crawfords (Sky News) rapporter från den libyska revolutionen och det med rätta. Men minst lika bra är SVT:s Samir Abu Eid som rapporterat hela året från den arabiska våren och gjort det med den äran. Initierat, kunnigt och med en förmåga att förmedla känslan på plats utan att gorma eller ta till överord. Ytterst kompetent snubbe.

3. Aaliyah

På torsdagen, den 25 augusti, var det tio år sedan Aaliyah dog i en flygkrasch på väg hem från en musikvideoinspelning. Hade hon levt i dag hade hon sannolikt hunnit göra 50 klassiker. Nu blev det något färre, men nog för att vi ska fortsätta lyssna och fortsätta komma ihåg Aaliyah även om tio år till.

4. Condoleezza Rice

Det var ett tag sedan vi tänkte på Condoleezza Rice, den förra amerikanska utrikesministern. Lika länge sedan var det inte för Muammar Khaddafi som gjort henne högaktuell igen genom sin besatthet av henne. Den vidrige, men samtidigt komiske, diktatorn samlade på bilder på "Leezza", som han kallade henne, och sa sig vara en stor beundrare av Rice, som troligen inte känner likadant för Khaddafi.

5. Kikki Danielsson

Kikki levererar veckans sanning i en intervju här. "Mikael PersbrandtPlura och Tommy Körberg hyllas för att de står för vad de säger. Det har jag också gjort sedan 1999. Och ändå ska jag förföljas och ses som en äckelkärring." Hon har så rätt, Kikki, och det är bra att hon påpekar det.

UTE

1. Ingvar Kamprad

Tänker man efter så har Ingvar Kamprad väldigt få försonande drag förutom att han har grundat ett framgångsrikt företag. Idéstölder, nazistkopplingar och extremt avancerat skattesmitande kombinerat med ett totalt ointresse att svara på frågor kring oegentligheterna och moralförfallet. Nej du, Kamprad, det här går inte hem längre.

2. Zara

Klädkedjan Zara kopplas till slaveriliknande arbetsvillkor är tyvärr bara ett av många exempel på liknande arbetsmiljö inom kläd- och textilindustrin. Men att andra också är dumma gör inte Zaras dumhet mindre dum. Och väldigt ute. Vi vill nog inte handla där längre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela