Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mijailovic till attack mot domstolen: "Dömer politiskt"

Mijailovic mördade Anna Lindh för åtta år sedan.
1 av 3

Mijailovic mördade Anna Lindh för åtta år sedan.

Bertil Ericson/SCANPIX

Mijailo Mijailovic.
2 av 3

Mijailo Mijailovic.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Mijailo Mijailovic angriper det svenska rättsväsendet hårt i dag.
3 av 3

Mijailo Mijailovic angriper det svenska rättsväsendet hårt i dag.

AP Photo/Pressens Bild/Swedish Police/SCANPIX

Nyheter | 28/08/2011 13:43

Han är Sveriges mest hatade man. I dag berättar Mijailo Mijailovic om sitt förakt för svenska domstolar och hur han grundlurade rätten genom att hitta på symptom.– Kan man lura en professor i psykiatri, då kan vad som helst hända, berättar han för Expressen.

Åtta år har gått sedan mordetutrikesminister Anna Lindh. I dag riktar den dömde mördaren Mijajlo Mijailovic, 32, skarp kritik mot det svenska rättsväsendet.

– Jag kommer aldrig att be om nåd hos tingsrätten i Örebro, eller åka dit. Jag ser dem inte som något rättsligt organ. De dömer inte rättvist. De dömer politiskt, säger han till Expressen.

Den 32-årige mördaren har inga förhoppningar om att släppas ut i friheten igen.

– Mig skulle de aldrig kunna släppa eftersom Sveriges regering vill att jag ska sitta här.

I början av utredningen greps en 35-årig man för mordet. Nio dagar senare släpptes mannen.

– Jag förstod inte varför de grep honom, han liknade inte ens. Inte kroppsmässigt. Det var konstigt tyckte jag, säger Mijajlo Mijailovic.

"Det finns de som är lätta att lura"

Senare slog polisen till mot Mijailovic. I de inledande förhören visade den misstänkte mördaren tecken på att lida av en psykisk störning. Mijajlo Mijailovic hävdade då att han var Tom Cruise och krävde även den amerikanske skådespelaren som försvarare.

– Man hittar på röster vid brottstillfället och så köper han det och gör en diagnos utifrån påhittade symptom. Vissa psykiatriker så entusiastiska och snälla att de köper allt.

Anledningen till att han var ute efter rättspsykiatrisk vård var enligt Mijajlo Mijajlovic själv för att han skulle kunna beställa pizza.

– Jag tänkte att jag skulle kunna beställa hamburgare, pizza utifrån, ha bättre standard. Det är bättre standard på rättspsyk än i fängelset.