Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är plankattacken som ska sänka SL:s biljettpriser

Massprotesten ska äga rum fredagen den nionde september. Prishöjningen trädde i kraft den första september.
1 av 3

Massprotesten ska äga rum fredagen den nionde september. Prishöjningen trädde i kraft den första september.

Joakim Mathiasson 2008 / Planka.nu

Tusentals upprörda trafikanter planerar att genomföra en stor "massplankning" efter att biljettpriserna har höjts med hundra kronor.
2 av 3

Tusentals upprörda trafikanter planerar att genomföra en stor "massplankning" efter att biljettpriserna har höjts med hundra kronor.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

I våras kommenterade det moderata finanslandstingsrådet, Torbjörn Rosdahl, att prishöjningen endast motsvarade. . .
3 av 3

I våras kommenterade det moderata finanslandstingsrådet, Torbjörn Rosdahl, att prishöjningen endast motsvarade. . .

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 05/09/2011 14:13

SL: "Det är ett osolidariskt beteende".

STOCKHOLM. I våras kom beslutet om att höja SL-biljetterna i Stockholms kollektivtrafik med ytterligare en hundralapp. Beslutet har gjort tusentals trafikanter upprörda och nu arrangeras en ”massplankning” på Facebook i protest mot prisökningen.

Över 2 200 medlemmar har hittills anmält sig till den biljettlösa protestmarschen och nybörjarplankare uppmanas att gå med i Planka.nu om de är rädda för att åka fast.

– Vi tycker att det är ett jättebra initiativ och vi har själva ordnat såna här protester tidigare genom åren. Vi kommer nog också att vara på plats, säger Planka.nu:s presstalesman Alexander Berthelsen till Nyheter24 och fortsätter:

– Det tyder ju på att folk är väldigt upprörda av den här prishöjningen och jag har faktiskt aldrig sett så många nya medlemmar på en vecka som nu.

”En symbolisk handling”

Personerna bakom Facebookgruppen är Frida Wrangå och Leo Ahlgren. De menar att den nya prishöjningen "inte ligger i linje med att satsa på kollektivtrafiken" och att det var dags för att försöka förändra saken på egen hand.

Hur tar ni ställning till om någonting vandaliseras?

– Vi tar avstånd från våld och skadegörelse och har gått ut med att det är inget vi accepterar. Detta är en fredlig aktion och vi vill att det ska gå så smidigt som möjligt, säger Leo Ahlgren till Nyheter24.

– Detta är en symbolisk handling. Ett statement för att tydligt visa att nu är det så dyrt att många snart inte har råd att resa på annat sätt, fortsätter Frida Wrangå.

”Osolidariskt beteende”

SL:s presstalesman, Jesper Pettersson, delar däremot inte plankningsorganisationens syn på massprotesten. Enligt honom är det de betalande trafikanterna som drabbas av sådana här aktioner.

– Det är ett osolidariskt beteende, speciellt om de säger att de vill sänka kostnaderna i kollektivtrafiken, att sätta sig över de lagförda beslut som tagits och planka, hävdar Petterson och tillägger:

– Folk som inte betalar och plankar bidrar ju också till att de som betalar får betala mer.

Förstår ni att många kan känna sig irriterade eftersom att de inte har råd med ett SL-kort med de nuvarande priserna?

– Vi har ju ungefär 700 000 resenärer om dagen så i det avseendet är 2 000 kanske inte särskilt många. Beslutet om de här priserna har tagits via demokratiska beslut och demokratiskt valda politiker.

Kan det inte vara så att många känner att de inte varit delaktiga i prisbeslutet och att priserna helt enkelt är för höga för deras ekonomi?

– Då får man engagera sig politiskt. Det finns många andra sätt till förändring.

Tror på en förändring

Alexander Berthelsen är ändå övertygad om att demonstrationen kommer att ge avtryck hos SL.

– Det gör det nästan alltid när det är så här tydligt hur många som upprörs, säger han till Nyheter24.

Massprotesten kommer att äga rum fredagen den 9 september.

Här driver plankarna med landstinget: