Fler kvinnliga brottslingar

- 02/10/2008, 08:33 -

Kvinnors brottslighet ökar betydligt mer än mäns. (TT)

Kvinnors brottslighet ökar mer än mäns, visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort.

Under 2007 stod en kvinna misstänkt för mer än var tionde hot eller våldsbrott - en fördubbling jämfört med tolv år tidigare.

– Vi ser att en allt större andel av de misstänkta är kvinnor. Det ökar inom de flesta brottssorter och kanske markant inom särskilda former av hot och våldsbrott, säger utredare Solveig Hollari till Sveriges Radios Ekot.

Förklaringar till ökning råder det ingen brist på. Enligt 25-åriga Rebecca Gröhn, som tidigare är dömd för flera fall av misshandel men i dag jobbar för Kriminellas revansch i samhället, är den ökade tillgängligheten av droger i samhället en av förklaringarna.

– Det gör ju att man blir mer aggressiv. Man blir mer lättirriterad om någon kommer fram. Man blir mer våghalsig som person, säger hon.

Och Brå pekar på en ökad anmälningsbenägenhet.

– Det skulle också kunna bero på en ökad anmälningsbenägenhet. Att det finns en kunskap om att även kvinnor kanske också är benägna att ta till våld.

Men trots att det finns kunskap menar Rebecca att kvinnor som begått brott bemöts annorlunda än män.

– Jag tror att det handlar om att få upp ögonen för tjejer och förstå att det också har de här problemen. Det är inte bara killar. Även om statistiken kanske säger att det är män som begår våldsbrott. Det tystas ned eftersom det inte är acceptabelt för en tjej att misshandla någon annan. Det borde kanske tas upp lite mer till ytan, säger hon till Sveriges Radio.

Även trafikbrott och bedrägerier ökar mer bland kvinnor än män.

Brå har gått igenom utvecklingen i Sverige de senaste tolv åren och resultatet publiceras senare i höst.

Skrivet av: