Torsdag 2 Dec
Stockholm

Högerextrema Nordisk Ungdom uppmanar sympatisörer välja SD

Nordisk Ungdom uppmanar sina väljare att rösta på SD.
1 av 2
Nordisk Ungdom uppmanar sina väljare att rösta på SD. Foto: faksimil/Youtube
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand tar avstånd från Nordisk Ungdom.
2 av 2
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand tar avstånd från Nordisk Ungdom. Foto: ADAM IHSE / EXPONERA / SCANPIX

"Vi har under lång tid gett stöduttalanden till SD i de frågor där de har åsikter vi delar, det är väl knappast någon nyhet?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SD stödjer NU aktion

Sverigedemokraterna i Kungsbacka var positiva till Nordisk Ungdoms agerande vid en händelse slutet på augusti i år. Den högerextrema organisationen placerade nämligen ett kors och en likkista med en skrivelse i utanför Kungsbacka stadshus. Aktionen var en protest mot att kommunfullmäktige röstade ner SD:s förslag rörande flyktingmottaning, skriver Expo.

Daniel Vergara, som är reporter på tidskriften, säger dock att Sverigedemokraterna centralt har tagit avstånd från NU.

STOCKHOLM. Nordisk Ungdom gör en kovändning och uppmanar sina väljare att från och med nu rösta på Sverigedemokraterna. Inför valet 2010 var det dock helt andra tongångar inom den högerextrema organisationen. Då gick de ut och kritiserade SD samtidigt som de uppmuntrade sina väljare och sympatisörer att inte rösta på Sverigedemokraterna.

Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, säger till Nyheter24 att han inte kände till Nordisk Ungdoms nya inställning.

– Jag tror att de gör det här för att de vill ha medial uppmärksamhet. Jag kan bara konstatera att vi inte har något samröre med Nordisk Ungdom över huvud taget, säger Gustav Kasselstrand till Nyheter24.

Vad tycker du om att de uppmanar väljarna att rösta på er?

– Jag kan inte ta ansvar för vad andra gör men jag naturligtvis avstånd från deras politik, säger Gustav Kasselstrand, till Nyheter24.

Nordisk Ungdoms talesperson - Patrik Forsén - bloggade nyligen om den nya inställning.

"Ibland får man gilla läget och SD har både innan och framför allt efter valet visat att de är de enda mogna nog att axla den parlamentariska rollen. De andra oppositionspartierna som skulle kunna tänkas samla den svenska oppositionen ligger ljusår efter, och även om de försöker anpassa sig efter situationen tävlar de i ett redan avgjort lopp."

"Vi delar åsikter med SD"

Men det är inte alla sympatisörer som gillar den högerextrema organisationens vändning.

– Jag finner detta väldigt underligt, hur har de mognat? Genom att successivt bli mer och mer politiskt korrekta och allt mindre radikala? Tänk om Patrik, och resten av NU, ni kommer inte få något stöd tillbaka!, skriver signaturen Kaliberat, på Forséns blogg.

I bloggen svarar Patrik Forsén på några av de kritiska kommentarerna med att det inte är något nytt att Nordisk Ungdom delar åsikter med Sverigedemokraterna.

– Vi har under lång tid gett stöduttalanden till SD i de frågor där de har åsikter vi delar, det är väl knappast någon nyhet?, skriver han som svar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela