Polisen omplaceras från yttre till inre tjänst.
1 av 2
Polisen omplaceras från yttre till inre tjänst. - Foto: JESSICA GOW/AP/SCANPIX
Polisen ska ha tagit kokain innan han greps av kollegorna. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Polisen ska ha tagit kokain innan han greps av kollegorna. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Knarkande polis greps av kollegorna hög på kokain

Polisen har inte frågat om deras kollega har knarkat i tjänsten.


Kan få kicken

Polismannen är tillsvidare sjukskriven fram till början på oktober. Lars Klevensparr har dock beslutat att han ska flyttas från inre till yttre tjänst.

Om han får sparken från sitt jobb är dock fortfarande oklart då det är polisens ansvarsnämnd som tar ställning till om han får arbeta kvar som polis.

GÖTEBORG. Natten till den 27 augusti gick polisen in i en lägenhet i Göteborgsområdet. Inne i bostaden påträffades deras kollega - en polisman i 45-årsåldern - hög som ett hus.

Den knarkande polisen greps tillsammans med ytterligare en man och nu misstänks polisen för både innehav och bruk. Men trots det grova brottet får polisen behålla jobbet.

– Jag har tagit ett beslut att omplacera honom från yttre till inre tjänst, säger Lars Klevensparr chef för polisen i Storgöteborg, till Nyheter24.

Vet ni om han har varit påverkad i tjänsten?

– Nej, det vet jag inte. Jag har inte heller ställt frågan till honom.

Varför har du inte frågat om han varit påverkad i tjänsten?

– Egentligen är det en bra fråga som du har där. Det är några hopp mellan mig och hans chef och jag vet att hans chef har haft samtal med honom. Skulle detta ha förekommit skulle vi se oerhört allvarligt på det, säger Lars Klevensparr.

Enligt Göteborgs-Posten ska polisen hittat kokain i lägenheten. Lars Klevensparr vill dock inte kommentera den uppgiften för Nyheter24.

Förutom en omplacering har man också tagit ifrån mannen tjänstevapnet.

– Det är nästan en rutinmässigt åtgärd som vi gör tills det råder bättre klarhet. Även om han är misstänkt så är det synnerligen olämpligt att man ska få bära tjänstevapen.

"Polisens förtroende är skadat"

Lars Klevensparr medger att polisens förtroende nu är allvarligt skadat. Han menar dock att det är positivt att det är polisen själva som lyfter fram den här typen av brott.

– Jag tror liksom det flesta att det här inte är bra. Tack och lov har svensk polis oerhört stort förtroende men vid varje sådant här tillfälle eller brott skadas polisens förtroende, säger Lars Klevensparr.

Fallet har nu gått vidare till riksenheten för polismål där åklagare Bengt Landahl har hand om det.

Grep ni honom på bar gärning?

– I det närmaste kan man säga, men det här är inga stora mängder det handlar om, säger Bengt Landahl, till Nyheter24.

Bengt Landahl kommer troligtvis ta ett beslut om att väcka åtal inom två veckor. Tills dess är polismannen på fri fot och sjukskriven från sitt arbete.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.