1 av 2
- Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
2 av 2
- Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Fyra anhållna för förberedelse till terrorbrott i Göteborg

Den nationella insatsstyrkan har gripit fyra personer i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.


Här är lagen om terroristbrott

Lagen (2003:148) om straff för terroristbrott

För terroristbrott döms den som begår en gärning som anges i 3 §, om gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att:

1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp,

2. otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller

3. allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.

19 gärningar utgör terroristbrott, bland annat mord, dråp, grov misshandel, människorov, olaga frihetsberövande, grov skadegörelse, mordbrand och grov mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, sabotage och grovt sabotage, spridande av gift eller smitta.

Natten till söndag greps fyra personer i Göteborg misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Den nationella insatsstyrkan tillsammans med Göteborgspolisen kunde gripa personerna. Säkerhetspolisen är förtegen om händelsen men bekräftar gripandena.

Konsthallen Röda Sten som ligger under Älvsborgsbron utrymdes under natten till söndagen och området runtom spärrades av med anledning av att det fanns en hotbild och "allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom", skriver polisen på sin hemsida.

Under lördagskvällen hölls en stor fest i konsthallen där Göteborgs sjätte Internationella Konstbiennal invigdes med flera internationella gäster.

Varken säkerhetspolisen, åklagaren eller Göteborgspolisen vill kommentera fallet vidare och hänvisar till sekretess.

Två av de misstänkta personerna anhölls av Göteborgs tingsrätt under söndagen.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Två anhållna för mordförsök i Alingsås

Polisens varning till allmänheten efter våldsvågen: ”Långt ifrån över”

Det spända läget i Uppsala har tack vare ett offensivt polisarbete lättat något – däremot har har problemen ökat i Gävleborgs län, säger polisen på en pressträff.

Dödsdomar i Iran för smuggelsprit

1 timme sedan
Fyra personer har dömts till döden i Iran efter att ha sålt utspädd alkohol, som ledde till att 17 personer dog.

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

1 timme sedan
S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

1 timme sedan
I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv. Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Två bilar i krock utanför Örebro – stopp i båda körfälten

1 timme sedan
"Polisen är på plats vid en trafikolycka på länsväg 207 i närheten av Atleverket.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.