Mia Christersdotter Norman är verksamhetsledare på Röda Sten. Hon har fått veta lika lite som alla andra.
1 av 3
Mia Christersdotter Norman är verksamhetsledare på Röda Sten. Hon har fått veta lika lite som alla andra. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
2 av 3
- Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Röda Stens konsthall fick utrymmas på polisens begäran natten till söndagen.
3 av 3
Röda Stens konsthall fick utrymmas på polisens begäran natten till söndagen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Stor ovisshet för konsthallen efter terroringripandet

Trots att de kan ha varit måltavla för en terroristattack får inte konsthallen Röda Sten veta något om hotet som ska ha riktats mot lokalen.


Fyra gripna på sannolika skäl

Under natten till söndagen greps fyra män i åldrarna 23-26 år på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Den nationella insatsstyrkan slog till mot dem vid Göteborgs centralstation.

De fyra har sedan många år förekommit i olika brottsutredningar och fällts för bland annat bland annat olovlig körning, misshandel, övergrepp i rättsak och olaga hot och hot mot tjänsteman.

I en dom från 2007 berättar en av de misstänkta om hur svårt han har att hantera sin aggressivitet och medger att han inte kommer ihåg vad han sagt när han blir förbannad. Detta skedde i samband med att han dömdes för hot mot tjänsteman.

Samtliga gripna bor i Göteborg och dess närområden.

GÖTEBORG. Konsthallen Röda Sten var i blickfånget på söndagen efter att lokalen utrymts av polisen under natten. Men personalen har fått väldigt lite information och befarar nu att hemlighetsmakeriet kan skrämma bort besökare.

– Man kanske inte vågar komma hit nu, säger Röda Stens verksamhetsledare Mia Christersdotter Norman till Nyheter24.

Hon har fått veta lika lite som alla andra om fallet då det råder förundersökningssekretess.

Det var natten till söndagen som polisen kom till en fest som anordnades i Röda Sten som en del av Göteborgs Internationella Konstbiennal.

– Vid tolvtiden kom polisen dit, kallade ut mig och sa att det ordagrant fanns "ett hot mot huset". Sedan bad de mig hjälpa till att få ut alla 400 gäster, säger verksamhetsledaren Mia Christersdotter Norman till Nyheter24.

Lokalerna söktes igenom men det dröjde inte länge innan allt återgick till det normala i konsthallen.

– På morgonen vid klockan sex ringde dem upp mig och sade "det finns inget hot längre" och att vi kunde fortsätta med verksamheten, säger Christersdotter Norman.

Det har efter lördagsnattens ingripande spekulerats i huruvida en attack planerats mot någon av konstnärerna som deltog i Göteborgs Internationella Konstbiennal, vars invigning genomfördes på Röda Sten.

Har det förekommit några hot mot er?

– Nej, ingenting. Och några hot mot konstnärerna har inte kommit till min kännedom.

Den omdiskuterade och tidigare hotade konstnären Lars Vilks skrev tidigare på sin blogg att han ska besöka konstbiennalen men han var inte närvarande under natten till söndagen.

Hot
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Larm om kidnappning ledde till vapengömma

Misshandel lades ut på Tiktok – fem döms

Fem personer döms för en misshandel som ägde rum vid Stureplan i Stockholm i september, skriver polisen på sin hemsida. Både de dömda och den misshandlade kopplas till den gängkriminella miljön.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Sverige ska bli bättre på AI. Det är regeringens förhoppning som nu tillsätter en AI-kommission.

Man misstänks för grov våldtäkt på Sis-hem

En man i 35-årsåldern misstänks för grov våldtäkt på ett Sis-hem i Stockholmsområdet, rapporterar P4 Stockholm.

En vecka på sig att söka PFAS–skadestånd

Tiden är snart ute för boende i Kallinge som fått i sig PFAS via dricksvattnet, om de vill söka skadestånd. Preskriptionstiden går ut den 16 december, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Dryck på Systembolaget stoppas – måste förstöras: "Helt galet"

Ett persiskt vin, gjort på frysta druvor från Zagrosbergen, som sålts på Systembolaget totalförbjuds av Livsmedelsverket. Drycken får nämligen inte kallas vin, fruktvin eller någonting annat, rapporterar SVT Småland.