Lördag 25 Sep
Stockholm

"Carl Bildt är olämplig som utrikesminister"

1 av 2
Martin Schibbye och Johan Persson är på plats för att granska det företag Bildt tidigare satt i styrelsen för.
2 av 2
Martin Schibbye och Johan Persson är på plats för att granska det företag Bildt tidigare satt i styrelsen för. Foto: Faksimil ETV

Situationen är ohållbar, menar oppositionspolitikern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bildt och Lundin Petroleum

"Mannen mitt i den granskning de båda journalisterna, med risk för sin frihet och sina liv, försökte göra är alltså samme man som nu är en de mest centrala personerna för att säkerställa att de behandlas korrekt, rättssäkert och förhoppningsvis också släpps eller utlämnas till Sverige."

Läs hela Eric Roséns blogginlägg om intressekonflikten här.

I går kunde Nyheter24 rapportera att de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som sitter inspärrade i Etiopien, befann sig i landet för att granska Lundin Petroleum. Något som väckt frågor om utrikesminister Carl Bildts (m) roll som ytterst ansvarig för Utrikesdepartementets ansträngningar för att journalisterna ska släppas fria.

Författaren och journalisten Kerstin Lundell, som skrivit boken ”Affärer i blod och olja” om Lundin Petroleum och Carl Bildts agerande i området, säger att det finns en klar intressekonflikt i ärendet för  Bildt.

Kan man lita på att det inte påverkar honom när han själv är så tätt kopplad till det här?

- Nej, det kan man inte lita på. Man ska inte behöva ställa den frågan, att frågan ens kvarstår är dåligt, säger Kerstin Lundell till Nyheter24.

Hon anser att läget är så pass allvarligt att Bildt helt borde frikopplas från processen och hoppas att han ska redogöra – en gång för alla – för sin roll i Lundin Petroleums satsningar i området.

- I drömläget ska han lägga alla kort på bordet, tala om vad han sa när han satt i styrelsen i Lundin Oil, om han avrådde från satsningen eller inte, och UD måste förklara vad de tagit för kontakter, det räcker ju med att de låter bli att göra saker så kan det vara oerhört allvarligt.

UD ser inga problem

Från UD:s sida menar man dock att Bildts intressekonflikt inte över huvud taget existerar och att journalisterna som grävde i Lundin Petroleums affärer den hjälp de ska ha.

- Vad de var där för att arbeta med spelar ingen roll och vi bistår dem på precis samma sätt som alla svenskar, säger Kent Öberg vid UD:s presstjänst till Nyheter24.

Men du måste se varför frågan dyker upp?

- Det är inte märkligt att frågan ställs men det beror på att alla inte känner till hur det här fungerar. Det finns ett konsulärt regelverk som följs och utifrån den situation som föreligger så agerar man som man alltid gör.

Menar du att Carl Bildt inte har någon inverkan alls på processen?

- Nja, så vill jag inte heller uttrycka det.

Bevisbördan på Bildt

Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger att han inte tror att Carl Bildts egenintressen sätts före rikets. Men att situationen är problematisk håller Nordling med om.

- Jag har läst Kerstin Lundells bok och den miljö hon beskriver är tydligt kopplad till Lundin oil och Carl Bildt har haft en relation med dem. Bevisbördan att han kan hålla isär intressen kan bli tung för honom. Det är en pikant situation, säger Nordling till Nyheter24.

Han pekar också på att Schibbye och Persson tagit sin in den enda väg som är möjlig om man som granskande journalist ska in i området och att det demokratiupprätthållande arbete som journalister ägnar sig åt gör det extra problematiskt att UD inte ställer upp på att till exempel betala rättegångskostnader för Schibbye och Persson.

- Journalister av det här slaget ska inte behöva ta sina rättegångskostnader själva, som att de får skylla sig själva för att de tagit sig in och vill rapportera. Det är alltid bra om svensk regering ställer upp för journalister var de än verkar och jag saknar ett sånt ställningstagande i det här fallet, säger Nordling och konstaterar att den tysta doplomatin i det här fallet nått vägs ände.

En bild som delas av Kerstin Lundell.

- När det här började hända kollade jag upp det med mina kontakter i området och man måste sätta tryck på Etiopiens regering, det är det sättet som fungerar. Amerikanerna och alla andra sitter inte och ruttnar i månader när sånt här händer. De kan ju vrida om armen mycket bättre men Sverige ger Etiopien så mycket pengar och är så omtyckta i Etiopien så vi kan vrida om armen ordentligt också, säger hon till Nyheter24.

Vänsterpartiets utrikepolitiske talesperson och partiledarkandidat Hans Linde säger till att Nyheter24 att Bildts trovärdighetsproblem i allt som rör regionen helt klart är för stora.

- Carl Bildts situtation är ohållbar. Det gäller den här situationen och är samma med Libyenfrågan, med Sudan och en rad andra frågor i området. Jag tycker att han är olämplig som utrikesminister, säger han till Nyheter24.

Men Bildt skriver ju i sin blogg att biståndsminister Gunilla Carlsson (m) i praktiken är som en utrikesminister för Afrika.

- Ja. Han ser då på Afrika som en mottagare av bistånd och inte som en utrikespolitisk aktör. Det är märkligt att som utrikesminister säga att hela den här världsdelen är jag inte ansvarig för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela