Konsthallen Röda Sten fick utrymmas i samband med att männen greps natten till söndagen.
1 av 3
Konsthallen Röda Sten fick utrymmas i samband med att männen greps natten till söndagen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Här har 24-åringen lämnat häktningsförhandlingarna och jagas av flera journalister. Han ville dock inte uttala sig och dessutom är han belagd med yppandeförbud.
2 av 3
Här har 24-åringen lämnat häktningsförhandlingarna och jagas av flera journalister. Han ville dock inte uttala sig och dessutom är han belagd med yppandeförbud. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Säpo hänvisar alla frågor till förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström, som dock inte gjort några nya uttalanden.
3 av 3
Säpo hänvisar alla frågor till förundersökningsledaren Agnetha Hilding Qvarnström, som dock inte gjort några nya uttalanden. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Släppte 24-åringen fortsatt misstänkt - "det är ohederligt"

En av de som greps i helgen misstänkta för terrorplaner i Göteborg har släppts. Men hur skyddas han från omgivningen nu?


Detta har hänt i Göteborg

10-11 september: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna.

Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott.

12 september: Mer information om de gripna kommer till kännedom varpå Nyheter24 kan rapportera om att samtliga har ett kriminellt förflutet och att en av männen i princip åkt ut och in på olika anstalter sedan han var 15 år.

13 september: De fyra männen begärs häktade av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

14 september: Tre av de misstänkta häktas, men inte för den tidigare brottsrubriceringen. I stället häktas de misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen, en 24-åring, släpps på fri fot men uppges fortfarande vara misstänkt.

Under hela fallets gång har i stort sett total tystnad varit rådande från Säkerhetspolisen, åklagare och advokater.

GÖTEBORG. Den man som inte häktades för förberedelse till mord på onsdagen i det uppmärksammade Göteborgsfallet försattes snart på fri fot. Enligt åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström är han dock fortfarande misstänkt.

Före detta rikspolischefen Tommy Lindström, numera expert i TV3:s Efterlyst, menar att det bara är ett spel för galleriet.

– Det är vanligt snack, i nästan alla fall läggs förundersökningen ned när det inte finns tillräckligt med bevisning, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är ohederligt att prata om fortsatt misstanke. Man bör prata utifrån vad domstolen sagt - att det inte finns tillräckligt stöd för en häktning.

Polisen erbjuder inte skydd utan anmälan

24-åringen som inte häktades är nu försatt på fri fot. Sedan gripandet har hans och de övriga misstänktas identiteter spridits på flera olika nätforum och ett antal dödshot har förekommit.

Enligt Lindström finns det två skyddsperspektiv. Dels handlar det om att skydda den misstänkte från eventuella hot, dels om att skydda samhället från honom.

Normalt sett erbjuder dock inte polisen något skydd om inte personen i fråga gör en anmälan om till exempel olaga hot.

Hur ska man bedöma hot på internet i sådana här fall?

– Många gånger är en sån hotbild överdriven eftersom det skrivs kort efter en händelse. Debatten som följer kan ge en annan bild av honom, säger Lindström och fortsätter.

– Det är just därför det är viktigt att de inblandade uttalar sig så att man får en uppfattning huruvida han är farlig eller om han bara var på "fel plats vid fel tillfälle".

Fortsatt tystnad

Varken Säkerhetspolisen eller polismyndigheten i Västra Götaland vill uttala sig om fallet i allmänhet eller om den släppte 24-åringen i synnerhet utan hänvisar fortfarande till förundersökningssekretessen.

Någon hotbild mot eller eventuellt skydd av 24-åringen vill ingen heller kommentera.

– Det är inte mitt ansvar som åklagare, säger Agnetha Hilding Qvarnström till Nyheter24.

Säpo hänvisar till dig för att du är förundersökningsledare.

– Jaha, okej. Men jag känner inte till några hot mot de här männen.

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Tre av männen häktas för förberedelse till mord
Till en början anhölls männen för förberedelse till terroristbrott. Nu beslutar tingsrätten att tre av de misstänkta ska häktas för förberedelse till mord.
Terrormisstänkta begärs häktade - för förberedelse till mord
Förberedelse till terroristbrott inte längre aktuellt för männen som samtliga har ett kriminellt förflutet.
Stor ovisshet för konsthallen efter terroringripandet
Trots att de kan ha varit måltavla för en terroristattack får inte konsthallen Röda Sten veta något om hotet som ska ha riktats mot lokalen.
Fyra anhållna för förberedelse till terrorbrott i Göteborg
Den nationella insatsstyrkan har gripit fyra personer i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Fejkade bombhot - för att släktingarna inte skulle flyga nära 9/11
37-åriga Mary Purcell blev orolig när hennes mamma och bror skulle flyga den 10 september.
Massiv polisinsats i New York för att förhindra terrorattacker
I USA sker just nu en massiv polisinsats för att förhindra terrorattacker på tioårsdagen av 9/11-attackerna. Samtidigt uppges två av dem tre som misstänks planera attacker vara amerikaner.
Flera misstänkta jagas - Nytt terrordåd befaras 11 september
Minst tre män misstänks förbereda ett terrorattentat i USA planerat att genomföras på 10-årsdagen av attackerna mot World trade center.
Senaste nytt

Oskarshamn: Polisen rapporterar om trafikolycka

Hemtjänst dröjde med larm – vårdtagare dog

Hemtjänsten i Lunds kommun dröjde med att larma om hjälp i åtta timmar när en vårdtagare inte gick att "väcka" på morgonen. Vårdtagaren hade drabbats av en stroke och dog några dygn senare på sjukhus, rapporterar Sydsvenskan.

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

1 timme sedan
"Skadad man, Kristianstad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

2 timmar sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

2 timmar sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

2 timmar sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.