Onsdag 12 Maj
Stockholm

"Terroristerna" var egentligen amatörer

Konsthallen Röda Sten fick utrymmas i samband med gripandet av männen. En av dem ska tidigare ha varit där och frågat efter Lars Vilks.
1 av 3
Konsthallen Röda Sten fick utrymmas i samband med gripandet av männen. En av dem ska tidigare ha varit där och frågat efter Lars Vilks. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
24-åringen som släpptes efter att han inte gått att häkta jagades av journalister när han lämnade förhandlingarna.
2 av 3
24-åringen som släpptes efter att han inte gått att häkta jagades av journalister när han lämnade förhandlingarna. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Konstnären Lars Vilks har tidigare utsatts för flera attacker. Han har bland annat tecknat profeten Muhammed som rondellhund.
3 av 3
Konstnären Lars Vilks har tidigare utsatts för flera attacker. Han har bland annat tecknat profeten Muhammed som rondellhund. Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

De misstänktes först för terroristbrott - nu framkommer fler och fler detaljer om göteborgarnas mordkomplott mot Lars Vilks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Snart är allt terrorbrott

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén bloggade tidigare i höst om de "terrormisstänkta" och hur lättvindigt de kopplats till terrorism. Så här skrev han bland annat:

"Det rör sig om ett antal unga arga män som bör lagföras för det brott de begått. De bör inte, och kan med rimlighet inte, sättas in i en internationell terroragenda om inte det faktum att de har härstamning i muslimska länder är faktor nog för Säpo."

Läs hela inlägget här.

GÖTEBORG. Det visar sig allt tydligare att de män som först greps misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Göteborg egentligen varit mycket dåligt organiserade.

Enligt hemligstämplat material ska en av de nu häktade männen ha köpt en fickkniv som han sedan diskuterat över telefon med en av de andra häktade, uppger Metro.

Andra bevis som åklagaren har mot männen är till exempel ett programblad från Göteborgs Konstbiennal där det klottrats saker som kan vara "besvärande" för de misstänkta. En av dem ska också ha besökt konsthallen Röda Sten och frågat efter Lars Vilks, den kontroversiella konstnären som de ska ha planerat att mörda.

En historia av brott och narkotika

Nyheter24 har tidigare rapporterat om de häktade männens kriminella förflutna. En av männen har sedan 15 års ålder åkt in och ut ur olika typer av anstalter medan de övriga två tidigare dömts för mindre brott där misshandel är det grövsta.

Enligt tidigare domar mot männen ska även olika typer av narkotika och receptbelagda mediciner var en del av deras vardag.

Samtliga tre män har överklagat sina häktningsbeslut. Till en början var det fyra misstänkta men den fjärde mannen släpptes då det inte fanns tillräckligt med material för att häkta honom.

Sommaren 2010 försökte två bröder bränna ner Lars Vilks hus. De stämplades också tidigt som terrorister men dömdes senare till två respektive tre års fängelse för försök till mordbrand.

Kommentera
Kopiera länk
Dela