Martin Schibbye och Johan Persson.
Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Faksimil ETV

Amnesty: "Risken finns att Schibbye och Persson döms till döden"

Amnesty varnade redan 2009 för att brottslighet kopplad till ONLF kan leda till dödstraff i Etiopien.


Så hjälper UD svenskarna

Vilken hjälp kan ni bistå med inför att de ställs för rätta?

- Vi har skakat fram tre advokater som hjälper dem, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst..

Inhemska advokater eller svenska också?

- Ja, det är inhemska advokater. Det är inte meningsfullt att skicka ner svenska advokater som inte kan lagstiftningen men det är möjligt att de kommer ha ett svensktalande ombud på plats.

Den 18 oktober ska de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ställas inför rätta i Etiopien.

De två svenskarna greps i somras när de tagit sig in olagligt i landet för att göra en granskning av Lundin Petroleums affärer, inte minst med anledning av utrikesminister Carl Bildts inblandning i bolaget. För att möjliggöra granskningen tog de sig in med hjälp av organisationen ONLF. Och det är alltså samröret med ONLF, som terrorstämplats i Etiopien, som är försvårande för svenskarna.

TV4 Nyheterna har tagit del av det hemligstämplade åtalet och beskriver långtgående anklagelser om samverkan med terrorgruppen ONLF, väpnade förberedelser och försök att i fientligt syfte studer landets oljetillgångar. De påstås också använda ett påhittat journalistisk uppdrag som täckmantel för sin terrorplanering.

Men på UD säger man sig ändå inte vara i närheten av lika bekymrad över just Etiopiens rättssystem som för grannlandet Eritrea, där svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad sedan 10 år.

- Det går inte att jämföra på samma dag ens en gång. Här finns en rättegång, en öppenhet och en tillträde till personerna. Det finns ett polisväsende och en utredning. Det finns ett rättssystem, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst till Nyheter24.

Enligt en Amnesty-skrivelse från 2009 kan personer kopplade till ONLF få dödsstraff i Etiopien. Hur ställer sig UD till det?

- Det har jag aldrig hört att det skulle vara aktuellt och jag kan inte svara på det, säger Anders Jörlse.

Amnesty bekräftar pressekreteraren Elisabeth Löfgren att risken faktiskt finns på riktigt. Även om hon inte menar att det är sannolikt pekar hon på att folk fortfarande avrättas i Etiopien.

- Den senaste var 2007 då en person avrättades för att ha mördat chefen för säkerhetstjänsten. Och 2008 var det 21 dödsdomar, 2009 också ett antal dödsdomar, men dessa har inte verkställts. Ofta finns en politik som säger att man inte vill genomföra avrättningar, men när det gäller Etiopien anser Amnesty fortfarande att det är ett land som verkställer dödsstraff, säger hon till Nyheter24.

Elisabeth Löfgren säger att dödsstraffen blir allt färre i hela Afrika och att utvecklingen går mot väldigt få genomförda avrättningar i världsdelen. Särskilt när det gäller utländska medborgare. Och att EU arbetar så samordnat och målmedvetet mot samtliga dödstraff och dödsdomar gör också sitt till.

- Samtidigt har vi de här två norrmännen (Joshua French och Tjostolv Moland) som dömdes till döden i Kongo. Plockar man då in terroristfrågan är det klart att det finns en risk men Etiopien kanske också är smartare än så och tänker att de här problemen vill vi inte dra på oss.

Anders Jörle säger att ett eventuellt dödsstraff skulle innebära en rad åtgärder från hela EU.

- Det är en hypotetisk diskussion, men det är klart att då skulle vi hamna i ett helt annat läge, säger han till Nyheter24.

Amnestys Eliasabeth Löfgren konstaterar också att risken hade varit större om de åtalades för något grövre än förberedelsebrott, där handligarna inte verkställts, men säger poängterar på nytt att man inte kan vara säker.

- Nej, det är klart att risken finns.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.