Onsdag 16 Jun
Stockholm

Lööfs mutmisstag - samma som för tre år sedan

Det var svenska delen av bilföretaget Volkswagen som skickade ut ett erbjudande till samtliga partier under valrörelsen.
1 av 3
Det var svenska delen av bilföretaget Volkswagen som skickade ut ett erbjudande till samtliga partier under valrörelsen. Foto: Ferdinand Ostrop / AP
Kort efter att hon tillrätt som partiledare avslöjades det att Annie Lööf kört en gratis Volkswagen under valrörelsen.
2 av 3
Kort efter att hon tillrätt som partiledare avslöjades det att Annie Lööf kört en gratis Volkswagen under valrörelsen. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Per Åsling var inblandad i en liknande affär 2008.
3 av 3
Per Åsling var inblandad i en liknande affär 2008. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Den nytillträdda partiledaren tillika näringsministern är inte först med att få sin bil betald. Vad har Centerpartiet gjort för att undvika ytterligare klavertramp?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sofia Arkelstens affärer

Även den moderata riksdagsledamoten och partisekreteraren Sofia Arkelsten har varit inblandad i flera affärer där hon mer eller mindre anklagats för att ta emot mutor.

Hon var inblandad i samma veva som Per Åsling då hon använde en gratis BMW för att bland annat åka till Coop och handla.

När Arkelsten tillträdde som partisekreterare ifrågasattes resor hon varit på som betalats av oljeföretaget Shell. Även då anklagades hon för att ta emot mutor.

STOCKHOLM. Nyblivna näringsministern och centerledaren Annie Lööf körde en bjudbil under valrörelsen samtidigt som hon som motprestation gjorde en muntlig utvärdering. Dessutom har hon bloggat positivt, i bästa reklamanda, om fördelarna med att köpa den typen av bil hon fått låna av tyska Volkswagen. Det framgick av Aftonbladets avslöjande häromdagen.

Vad som inte framgick är att Centerpartiet hamnat i knä på miljöbilsindustrin också tidigare.

Centerpartisten Per Åsling hamnade i blåsväder i ett i stort sett identiskt fall för nästan exakt tre år sedan då Nyheter24 avslöjade att riksdagsledamoten - tillika Lööfs partikollega - Åsling riskerade att dömas för mutbrott sedan han nappat på ett erbjudande om att låna en BMW gratis.

– Jag har inte reflekterat över sådana saker. Jag får kolla upp närmare givetvis hur jag ska göra i framtiden. Det här var en engångsföreteelse, sa han då till Nyheter24 på frågan om spekulationer kring mutbrott.

"Vi får se om det behövs tydligare regler"

Då som nu är det "utvärdering" som är nyckelordet när partiet ska försvara sig. Centerns partisekreterare Michael Arthursson tillträdde först i januari 2010 men menar att man under hans tid blivit tydligare vad gäller erbjudanden från företag.

– Vi tog fram mer utförliga riktlinjer inför valet förra året. Det är svårt att kunna förutse varje enskilt fall, men vi får se om det behövs en tydligare generell princip, säger han till Nyheter24.

Partisekreteraren menar också att partiet velat vara öppna med att företag ska få sponsra partiet, men med vissa riktlinjer.

– Vi har velat att det ska vara möjligt så länge det inte förekommer några krav på motprestation, säger Arthursson.

"Ingen kommer att göra om detta"

När Annie Lööf nu gjort något liknande - och man uppenbarligen inte lärt av misstagen 2008 - låter kommentarerna ungefär likadant som då - rutiner ska ses över för att man inte ska göra om misstaget igen.

– Jag tror så här, att med det här i bagaget så kommer varken Centerpartiet i Jönköping eller på något annat ställe att göra om detta, sa Lööfs pressekreterare Erik Bratthall till Aftonbladet efter tidningens avslöjande om bjudbilen.

Det var Volkswagen som skickade ut ett erbjudande till samtliga politiska partier om att under valrörelsen fritt utnyttja en gasdriven Passat med partiets symboler. Centerpartiet i Jönköping, Miljöpartiet i Södermanland och Kristdemokraterna i Skåne var de som nappade.

Näringsminister Annie Lööf publicerade också företagets egna bilder - där Lööf poserar vid bilen - från lanseringen av bilen och företagets pressmeddelande i sin egen blogg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela