Här griper ordningsvaktarna den unga pojken.
Här griper ordningsvaktarna den unga pojken.

Samma vakt utreddes i våras - "kränkte person i trygghetsrum"

NYHETER24 AVSLÖJAR. "Vakten ska ha sagt nedlåtande kommentar och tagit i för hårt". Förekommer i två av fem internutredningar på ett år.


STOCKHOLM. På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja att ordningsvakterna som handfängslade och gick hårt åt en 12-årig pojke vid Slussen riskerade att stängas av från sina tjänster. På torsdagen kan Nyheter24 avslöja att en av vakterna varit i liknande blåsväder förr.

Det är nämligen inte första gången i år som vakten utreds internt av SL.

– Den ena killen har figurerat i en internutredning vid Rådmansgatan tidigare i våras och den utredningen var jag ansvarig för. Det var ett omhändertagande på plattformen. En person var kraftigt påverkad och togs in i ett trygghetsrum, säger Jeanette Hegedus, trygghetsansvarig på SL, till Nyheter24.

Vad hände där?

– Han ansåg sig att han blivit kränkt och illa behandlad av vakterna men jag såg inte trovärdigheten i det. Det var sex vakter och en arbetsledare som vittnade. Han hade angett att vakten sa nedlåtande kommentarer som han tolkade som kränkande mot honom, säger hon och fortsätter:

– Sedan hade de hållit i honom för hårt så han fick ont i delar av kroppen. Inte med slag men med benlås.

Fanns det någon kameraövervakning i trygghetsrummet?

– Nej, inte inne i rummet men vi har vittnesmål och arbetsledare var på plats.

Men är det inte vanligt att vakter backar upp varandras versioner?

– Har man en kollega som begår tjänstefel så kommer gruppen självmant att göra så att personen försvinner. Den typen av vakter brukar slussas bort. Jag har kanske fem utredningar på ett år och under de senaste sex åren har jag avslutat uppdraget för tre till fyra personer, säger hon till Nyheter24.

Den ena vakten förekommer alltså i två internutredningar av fem som Jeanette Hedegus normalt utreder på ett år. Att en och samma vakt förekommer i internutredningar är ovanligt.

Senaste det hände var norr om Stockholm då SL valde att avsluta en vakts anställning trots att polisen lagt ner utredningen mot vakten.

– I det ärendet gjorde jag den bedömningen att den här killen är inte det vi vill ha även fast polisen la ner ärendet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Men jag kan inte skjuta någon nu när han redan ligger ner men det är klart jag kommer att fråga vakten varför han är med i två internutredningar.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.