I dag redovisar Brå endast ålder och kön. Om man skulle ha med ursprungsland skulle det egentligen inte säga något.
1 av 3
I dag redovisar Brå endast ålder och kön. Om man skulle ha med ursprungsland skulle det egentligen inte säga något. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Richard Jomshof.
2 av 3
Richard Jomshof. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Erik Almqvist vill se brottslingarna och deras släktingars ursprungsland i Brå:s statistik.
3 av 3
Erik Almqvist vill se brottslingarna och deras släktingars ursprungsland i Brå:s statistik. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

SD: Visa mormor till misstänktas ursprungsland i brottsstatistik

För att "få en tydligare bild av generella mönster" ska Brå redovisa ursprungsland för brottsmisstänktas mor- och farföräldrar.


Motionerna i riksdagen

Motionstiden gick ut på onsdagen vilket innebär att det nu är försent för ledamöterna att skicka in nya motioner.

De sverigedemokratiska ledamöterna skickade totalt in 251 stycken. Några var väntade, andra mer uppseendeväckande. Läs mer om SD:s motioner här.

STOCKHOLM. De sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Richard Jomshof vill att Brottsförebyggande rådet (Brå) börjar redovisa ursprungsland i högre utsträckning, detta för att kunna ge en "tydligare bild av generella mönster för kriminella".

I en motion ("Tydligare BRÅ-statistik") till riksdagen skriver de att de vill att Brå ska föra statistik på dömda brottslingar och även på brottsmisstänktas ursprungsland liksom ursprunget på dömda och misstänktas föräldrar och deras mor- och farföräldrar.

Ett förslag som totalsågas av Brottsförebyggande Rådet (Brå) som via Nyheter24 tar del av de båda sverigedemokraternas önskan.

– Skulle man ta med det skulle det vara taget ur sitt sammanhang och egentligen inte säga något, säger Monica Landergård, presschef på Brå, till Nyheter24.

I dag återfinns endast ålder och kön i brottsstatistiken, inget mer.

– Anledningen till att ursprungsland inte redovisas är att man då missar andra faktorer som kan påverka, till exempel sociala sådana, säger Landergård.

Men Almqvist och Jomshof behöver ej misströsta. Det går att beställa den statistik de eftersöker. Brottsförebyggande rådet kommer då dock att göra en teknisk och etisk bedömning om det är möjligt att ge ut statistiken. Därefter kommer Brå med ett kostnadsförslag och då ställs frågan vad en så oerhört omfattande statistik över flera generationer skulle kosta skattebetalarna.

Nyheter24 har varit i kontakt med Richard Jomshof som dock inte hade tid att kommentera motionen. Vi har även sökt Erik Almqvist utan framgång.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!