1 av 4
- Foto: SCANPIX
2 av 4
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
3 av 4
- Foto: Jeff Chiu / SCANPIX
4 av 4
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 40: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 40:

INNE

1. Steve Jobs

Strunt i de sekteristiska Applenördarna för en sekund. Steve Jobs har gått ur tiden och det är omöjligt att förneka att hans innovationsandra präglat oss helt extremt mycket. Både direkt genom de produkter han och hans företag ligger bakom, men också indirekt genom att ligga i framkant och testa nya saker som inspirerar andra till att flytta fram positionerna. Steve Jobs kommer vara inne länge, länge till.

2. Tomas Tranströmer

Så tilldelades han Nobelpriset i litteratur till slut. Och det var han värd tycker vi, inte minst för att han är så tillgänglig och lättläst. Frågan är vilket som påverkar försäljningssiffrorna mest. Nobelpriset eller att han omfamnats av samtida mediefenomen som Alex Schulman? Oavsett vad så är priset ytterst välförtjänt i vår mening.

3. Jeanette Hedegus

Vi är så vana att företag, myndigheter och andra bara duckar eller försöker tiga ihjäl negativa händelsern att vi nästan trillade av stolen när SL:s trygghetsansvariga Jeanette Hedegus omedelbart sa ifrån vad gäller vakterna som brutalt brottade ner en 12-åring. För Hedegus fanns ingen tvekan - det var inte okej. Den typen av tydlighet är inne, modernt, hett och sympatiskt.

4. Alex Bengtsson

Vår krönikör och bloggare - tillika Expos utbildningschef - har utnämnts till Årets folkbildare. Det är stort! Han gör ett otroligt viktigt jobb mot främlingsfientlighet varje dag och säger att han ser det som ett livsprojekt. Bra, det behövs.

5. Marcus Birro

Det går inte att komma ifrån att Marcus Birro är inne. Han är i alla tidningar, i teve, i rikspolitiken, i branschtidningar, på ledarsidor och i krönikor. Birro har, genom idogt arbete i alla forum, tillskansat sig en maktposition i Sverige som är unik. Han är inte bara välbetald och med en enorm publik. Han står också bortom kritik. Är det bra? Det låter vi vara osagt. Men det är modernt! Det är inne!

UTE

1. Richard Jomshof och Erik Almqvist

SD-topparna motionerar om att man ska kolla vilket land folks farmödrar och mormödrar kommer ifrån så fort de är misstänkta för ett brott. Och så säger de att de inte är rasister. Den gubben går inte.

2. Kung Carl XVI Gustaf

Kungen delade alltså nyss ut pris till Saudiarabiens diktator. För fred- och demokratiarbete inom scouterna. Det finns inte så mycket att säga om det. Frågan är om någon bidrar med så mycket negativ PR för Sverige som kungen numera? Han får ett apanage på runt 100 miljoner kronor för att åka runt i världen och representera Sverige på ett sätt som gör att vi framstår som idioter. Tack för ingenting.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.