Söndag 4 Dec
Stockholm

Polisen slutar avvisa prostituerade

EU-medborgare som kommer till Sverige och prostituerar sig slipper nu avvisning.
EU-medborgare som kommer till Sverige och prostituerar sig slipper nu avvisning. Foto: Natacha Pisarenko / SCANPIX

En ny dom fastslår att EU-medborgare som prostituerar sig ska få stanna i Sverige, åtminstone under de tre första månaderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
EU-direktivet väger tyngre

EU:s rörlighetsdirektiv väger tyngre än Migrationsdomtolen. Trots att domstolen i Göteborg kommit fram till att prostitution är ett oärligt sät att försörja sig på så rättar man sig efter EU.

I tre månader har EU-medborgare rätt att vistas i andra EU-länder utan andra krav än giltig legitimation, skriver SR Ekot.

GÖTEBORG. En dom som kommit i Migrationsdomstolen i Göteborg fastslår att polisen i Stockholm och Västsverige ska sluta avvisa EU-medborgare som prostituerar sig.

– För vårt arbete betyder det att vi inte avvisar de EU-prostituerade. Däremot så avvisar vi prostituerade som kommer från tredje land, alltså länder utanför EU-området. Effekten blir att vi breddar marknaden för EU-prostituerade, säger Ingemo Melin-Olsson polisintendent vid gränspolisen i Stockholm, till SR Ekot.

Oärligt försörjningssätt

Tidigare har polisen i Stockholm och Västsverige avvisat prostituerade med skälet att det är ett oärligt sätt att försörja sig på. Polisen anser att prostitution är ett hot mot grundläggande samhällsintressen och har därför valt att avvisa de prostituerade EU-medborgarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.