EU-medborgare som kommer till Sverige och prostituerar sig slipper nu avvisning.
EU-medborgare som kommer till Sverige och prostituerar sig slipper nu avvisning. - Foto: Natacha Pisarenko / SCANPIX

Polisen slutar avvisa prostituerade

En ny dom fastslår att EU-medborgare som prostituerar sig ska få stanna i Sverige, åtminstone under de tre första månaderna.


EU-direktivet väger tyngre

EU:s rörlighetsdirektiv väger tyngre än Migrationsdomtolen. Trots att domstolen i Göteborg kommit fram till att prostitution är ett oärligt sät att försörja sig på så rättar man sig efter EU.

I tre månader har EU-medborgare rätt att vistas i andra EU-länder utan andra krav än giltig legitimation, skriver SR Ekot.

GÖTEBORG. En dom som kommit i Migrationsdomstolen i Göteborg fastslår att polisen i Stockholm och Västsverige ska sluta avvisa EU-medborgare som prostituerar sig.

– För vårt arbete betyder det att vi inte avvisar de EU-prostituerade. Däremot så avvisar vi prostituerade som kommer från tredje land, alltså länder utanför EU-området. Effekten blir att vi breddar marknaden för EU-prostituerade, säger Ingemo Melin-Olsson polisintendent vid gränspolisen i Stockholm, till SR Ekot.

Oärligt försörjningssätt

Tidigare har polisen i Stockholm och Västsverige avvisat prostituerade med skälet att det är ett oärligt sätt att försörja sig på. Polisen anser att prostitution är ett hot mot grundläggande samhällsintressen och har därför valt att avvisa de prostituerade EU-medborgarna.

/
/
EU
Senaste nytt

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan
Den israeliska militären uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett förråd som organisationen har i södra Gaza.

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

3 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.