Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson anklagas för att lönediskriminera skådespelarna.
1 av 2
Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson anklagas för att lönediskriminera skådespelarna. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Glada Hudik-gänget. Här tillsammans med skådespelarna i filmen "Hur många lingon finns det i världen?"
2 av 2
Glada Hudik-gänget. Här tillsammans med skådespelarna i filmen "Hur många lingon finns det i världen?" - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Han tjänar storkovan - men Glada Hudik-gänget lönediskrimineras

Framgången har stigit teatergruppens grundare Pär Johansson åt huvudet.


Glada Hudik-teatern

Teatern grundades 1996 av Pär Johansson i Hudiksvall. Ensemblen består av förståndshandikappade vuxna.

En av de mest kända är Mats Melin som spelar Jerry i ICA-reklamen.

2009 medverkade de i Allsång på Skansen. Över 170 000 åskådare har sett föreställningen Elvis som gått upp i ett flertal städer runt om i Sverige.

År 2011 kom filmen Hur många lingon finns det i världen? som bygger på Glada Hudik-teaterns historia.

Glada Hudik-teatern är framgångssagan som hyllas av alla. De förståndshandikappade skådespelarna har blivit kändisar och grundaren Pär Johansson är hyllad från vänster till höger. Mantrat: "Allas lika värde" upprepas gång på gång. Nu kommer dock uppgifter om att Johansson i praktiken tillämpar det motsatta. När det kommer till löner tycks det lika värdet vara som bortblåst. Det avslöjas i kvällens Uppdrag Granskning i SVT.

Johansson - en rik man

Pär Johansson har blivit stenrik på konceptet. Från att ha varit en liten teatergrupp har Glada Hudik blivit rikskändisar. Johansson är en flitigt anlitad föreläsare och åker land och rike runt. Parallellt med anställningen på Hudiksvalls kommun driver han ett eget bolag. Ett bolag som skickar fakturor till uppdragsgivare men låter kommunen stå för kostnaderna.

Skådespelarnas lön: Bättre självförtroende

SVT:s Uppdrag Granskning kan nu avslöja att medan Johansson blivit stenrik på framgångssagan så har skådespelarna svårt att få ekonomin att gå runt. De får varken betalt för resor eller teaterrepetitioner. Enligt teaterförbundets ordförande skulle "ingen professionell skådespelare ställa upp på de villkoren."

Ingen kritiserar Johansson

På Hudiksvalls omsorgsförvaltning håller man Pär Johansson hårt om ryggen. Det är ju han som satt Hudik på kartan. Det är han som sett till att förståndshandikappade tagit plats i samhället. Ingen vågar yttra ett enda negativt ord om Johansson. Trots att framgångssagan bevisligen stigit honom åt huvudet.

Medan Johansson tjänar storkovan når skådespelarnas löner inte ens upp till hälften av teaterförbundets rekommenderade nivåer. På kommunen hävdar man att "de förhandlat fram lönevillkoren" medan det i verkligheten inte skett någon löneförhandling överhuvudtaget. Då hävdar omsorgsförvaltningen istället att teatern gett de förståndshandikappade "ett rikare liv, ett bättre självförtroende och att de blivit glada." Motsatta uppgifter hävdar dock att effekten blivit den rakt motsatta. Ju större framgångar - desto sämre mår skådespelarna.

Onsdagens Uppdrag Granskning avslöjar hur grundaren fortsätter att håva in pengar medan teaterns stjärnor står näst intill lottlösa. Programmet sänds 20.00 i SVT 1.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.