Prostituerade från EU-länder får inte längre avvisas (åtminstone inte inom de tre första månaderna), men polisen fortsätter att avvisa prostituerade från icke-EU-länder.
1 av 2
Prostituerade från EU-länder får inte längre avvisas (åtminstone inte inom de tre första månaderna), men polisen fortsätter att avvisa prostituerade från icke-EU-länder. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Fredrick Federley riktar stark kritik mot att polisen avvisat personer som inte gjort sig skyldiga till något brott.
2 av 2
Fredrick Federley riktar stark kritik mot att polisen avvisat personer som inte gjort sig skyldiga till något brott. - Foto: Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

Hård kritik mot att polisen avvisat prostituerade

Efter en dom i migrationsdomstolen får polisen inte längre avvisa EU-medborgare som prostituerar sig. Men varför har man tidigare avvisat människor som inte begått brott?


Köparen ska straffas

Förbudet mot köp av sexuella tjänster, i folkmun kallad sexköpslagen, innebär att det är brottsligt att köpa sex - men inte att sälja.

Det normala straffet för sexköp är 50 dagsböter men påföljden blir hårdare om köpet gjorts via organiserad prostitution eller om den man köpt av varit under 18 år.

Även försök till köp av sexuella tjänster är straffbart.

STOCKHOLM. Migrationsdomstolen i Göteborg konstaterar att det bryter mot EU:s rörlighetsdirektiv att avvisa prostituerade från andra EU-länder. Från gränspolisens sida har man uttryckt sin besvikelse över beskedet.

Frågor väcks dock om varför man alls avvisat personer som inte begått något brott. Enligt sexköpslagen är det köparen, inte säljaren, som gör sig skyldig till brott vid prostitution.

– Man har uppenbarligen lagt ner en hel del resurser på att slänga ut människor som inte gjort något olagligt, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) till Nyheter24.

Andra orsaker bakom avvisningar enligt polisen

På gränspolisen i Stockholm menar man nu att man inte avvisat personer enbart på grund av de varit prostituerade utan att andra skäl legat bakom.

– Är det inget brott är det inget skäl att avvisa. Kommer du hit för att prostituera dig kan du antagligen inte försörja dig, det kan vara ett skäl till avvisning, säger Christine Alm, informatör på gränspolisen i Stockholm, till Nyheter24.

"Det krävs att andra instanser hjälper till"

Federley vill inte gå med på att försörjningsfrågan skulle vara en legitim anledning.

– Det är ju inget som de kan veta om, säger han och fortsätter:

– Prostituerade som redan har en svår situation straffas. Om det är så att man tvingats till att sälja sex krävs det att andra instanser hjälper dem att ta sig ur.

Tidigare i år fick polisen i Stockholm bakläxa av JO sedan de avvisat tiggare med hänvisning till att det är "ett oärligt sätt att försörja sig på". Samma argument har använts för att avvisa prostituerade.

Vissa politiker har dock uttryckt sig positivt om polisens avvisningar av prostituerade. Till exempel så har Sverigedemokratisk Ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand skrivit en debattartikel på Newsmill där han skriver att SDU "menar att det knappast ligger i svenska folkets intresse att främja prostitution som bedrivs i regi av östeuropeiska ligor."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.

Börsen väntas fortsätta upp

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds på tisdagen, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.