Tiotusentals dömda fortkörare kan nu komma att frias.
Tiotusentals dömda fortkörare kan nu komma att frias. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Fortkörningsböterna är olagliga

Tusentals människor som tidigare åkt fast för fortkörning kan komma att frias.


"Åtalet ogillas"

Fyra fortkörare har hittills friats. I domarna står det:

"Tingsrätten finner att straffbestämmelsen vid den i målet aktuella tidpunkten, enligt sin ordalydelse, inte lämnade något utrymme att straffa den som bröt mot föreskrifter meddelade av Vägverket. Vidare finns ingen övergångsbestämmelse som vidmakthåller straffbestämmelsens koppling till de av Vägverket meddelade föreskrifterna. Mot denna bakgrund skulle det strida mot legalitetsprincipen att döma XX för brott mot Vägverkets föreskrifter som åklagaren hänvisat till. Åtalet ska därför ogillas."

YSTAD. Fortkörare kan ha dömts fel. På grund av en miss i lagtexten så har skånska tingsrätter börjat fria personer trots att de bevisligen kört för fort.

Missen kan ha gjort att tusentals människor som åkt fast för fortkörning har blivit felaktigt dömda. Hittills har fyra män friats från sina fortkörningsböter.

Ingen övergångsregel

Vägverket upphörde 1 april förra året. Då upphörde även myndighetens föreskrifter om hastighetsbegränsningar runt om i Sverige. Problemet ligger i att det inte finns någon övergångsregel om att hastighetsbegränsningarna ska gälla även efter att myndigheten upphört.

– Det är ett lagtekniskt problem, en miss. I normala fall så skulle man när Vägverket upphörde ha slagit fast att Vägverkets föreskrifter ska fortsätta att gälla, säger Fredrik Blommé, Ystads tingsrätt till Skånskan.

Fria trots erkännande

Tre av de nu friade männen har sedan tidigare erkänt fortkörningen. En av dem har hela tiden nekat. Oavsett vad så har alla nu friats från sina respektive fortkörningsböter.

Domarna kan få stor betydelse i framtiden. Dock vet ingen ännu vad konsekvenserna av lagtolkningen kan komma att bli. Vad som händer med alla dem dom fällts för fortkörning sedan lagändringen återstår att se.

Efter att Vägverket lades ner är det Trafikverket som ansvarar för att utfärda föreskrifterna om vilka maxhastigheter som gäller.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.