Söndag 1 Aug
Stockholm

C-ledamotens bostads- och sambofiffel dyrare än Juholts

Erik A Eriksson (C) gjorde samma fel som Håkan Juholt - men under en längre period.
Erik A Eriksson (C) gjorde samma fel som Håkan Juholt - men under en längre period. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Riksdagsledamoten Erik A Eriksson (C) gjorde samma miss som S-ledaren - men med betydligt större kostnader för skattebetalarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fick först okej från förvaltningen

Erik A Eriksson säger att han under hela sin tid i riksdagen varit noggrann med att "rätt ska vara rätt". Innan han ansökte om ersättning till bostadsrätten i Vårby frågade han Riksdagsförvaltningen hur det fungerade när hans fru och barn ibland uppehöll sig i lägenheten och fick då svaret att det var okej och att bostaden räknades som hans egen.

Detta var dock innan Erikssons fru skrevs på adressen efter att paret diskuterat med Skatteverket vad som var bäst för familjen.

Eriksson har totalt fått en summa på drygt 183 000 kronor felaktigt utbetalad till sig. 127 000 kronor för fruns del av månadsavgiften och 56 000 kronor i ersättning trots att han flyttat från sin bostadsrätt

STOCKHOLM. Håkan Juholt hamnade i blickfånget sedan han låtit skattebetalarna stå för hans sambos boendekostnader. Nu visar det sig att en centerpartistisk toppolitiker gjort samma sak - fast under en längre tid till ett värde av en kvarts miljon.

Erik A Eriksson (C) flyttade efter att ha valts in i riksdagen 2006 till en bostadsrätt i Vårby söder om Stockholm. Från december det året till februari 2010 var han och hans fru skrivna på lägenheten, men han fick hela månadsavgiften, 6 900 kronor, ersatt av Riksdagsförvaltningen. Detta bekräftar Eriksson när Nyheter24 når honom.

Även fruns del av avgiften har alltså betalats ut. Totalt under perioden då hon var skriven i lägenheten (december 2006-februari 2010) handlar det om drygt 250 000 kronor.

– Det är därför jag har begärt ett möte med förvaltningen för att ta reda på vad som verkligen gällde, säger Erik A Eriksson till Nyheter24 när likheten med Juholts fall påpekas.

Centerns partiledare Annie Lööf har inte tid att kommentera Erikssons miss på fredagen men hälsar följande via sin pressekreterare Erik Bratthall:

– Förtroendevalda ska följa de regler som finns uppsatta. Om de gjort fel ska det givetvis korrigeras.

Fick för mycket utbetalat

Trots all medieuppståndelse kring Håkan Juholt har även Erik A Eriksson varit i blickfånget den senaste veckan sedan han erkänt att han fått bostadsersättning i åtta månader efter att han flyttat till en övernattningslägenhet som han tillhandahåller gratis av riksdagen.

På fredagen avslöjade dessutom Metro att han redan spenderat de extra 56 000 kronor som han fått efter att han flyttade till riksdagslägenheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela