- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Juholt: "Jag har försvagat Socialdemokratin"

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt talade ut i TV4 under lördagsmorgonen.– Det var aldrig aktuellt att jag skulle avgå, säger han.


Efter ett långt sammanträde på fredagen uttalade Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) till slut sitt stöd för partiledaren Håkan Juholt. Under lördagsmorgonen berättade Juholt i TV4 att han haft en plan inför mötet. Han ska bland annat ut på en turné för att bygga upp förtroendet.

- Jag börjar redan nästa vecka. Jag ska framför allt lyssna. Vad tycker människor är viktigt? Vad vill de?, säger han till TV4.

Enligt Håkan Juholt var det aldrig någon diskussion om hans avgång under VU-mötet. Men han sade att det vore otänkbart att sitta kvar om så en enda ledamot saknar förtroende för honom.

– Det är med förtroende som med graviditeter: antingen har man det eller inte, antingen är man gravid eller inte, säger han och fortsätter:

– Jag kände väldigt tidigt på mötet i går att jag hade ett starkt stöd. Det var aldrig aktuellt att jag skulle avgå.

Juholt berättade att det kommer att bli förändringar inom partiet. Staben kring honom ska stärkas.

– Jag ska forma ett lag omkring mig som gör att en ny regeringen kan börja fungera redan första dagen efter en valseger 2014, säger Håkan Juholt i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Men han klargjorde att varken den ekonomisk-politiska talespersonen Tommy Waidelich eller assisten Peter Cervin kommer att sparkas. Cervin var den som berättade i media att Juholt fått information om bidragsfelet tidigare än Juholt själv uppgett.

– Tommy Waidelich och jag kommer att bli ett radarpar inför valet 2014.

Den pressade partiledaren passade även på att återigen erkänna att han gjort fel och att han inte tänker skylla på någon annan.

– Sånt ledarskap står inte jag för.

När TV4 frågade om han inte skulle kunna avstå från bostadsbidraget, med tanke på att han har 144.000 kronor i lön, svarade han:

– Ja, om det vore en ekonomisk fråga. Men riksdagen står för principen att varje ledamot ska ha rätt till en bostad. Den principen ska man inte rucka på.

Om den hårda mediestormen runt honom sade Juholt att man på hans nivå "ska klara av en sådan här granskning".

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.