- Foto: SCANPIX

S vill förbjuda mc-västar på krogen

Kommuner ska ha rätt att förbjuda mc-västar på krogen i kampen mot organiserad brottslighet, det anser justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) som vill utreda frågan.


Regeringen gör inte tillräckligt i kampen mot den grova organiserade brottsligheten, enligt Morgan Johansson (S). "Kriminaliteten har blivit både råare och mer hänsynslös".

– Det går knappt en vecka utan att det sker skottlossningar på öppen gata, eller rena avrättningar, säger han till SvD.

S menar att gängkriminaliteten påverkar folks vardag och att kampen mot den måste bedrivas på nya arenor. Därför vill Morgan Johansson att kommunerna ska kunna införa förbud mot mc-västar på krogen.

–Västarna är det de här figurerna sätter skräck i sin omgivning med. De signalerar ”Jag är medlem av Hells Angels eller Bandidos eller vad det är, och jag är farlig. Om du inte lyder mig, så har jag ett antal killar bakom mig som kommer att ta itu med dig”, säger Morgan Johansson, och fortsätter:

–Men tar man ifrån dem deras symboler, så tar man också ifrån dem en stor del av deras våldskapital, fortsätter han.

Västförbudet testades redan 2009 i Eskilstuna. Förbudet hävdes dock sedan Förvaltningsrätten hänvisat till den grundlagsfästa yttrandefriheten.
Även Luleås förbud mot mc-västar i lokaler som ägs eller hyrs ut av kommunen stoppades. Den gången i kammarräten.

Nu vill Morgan Johansson tillsätta en utredning vars uppdrag är att föreslå hur det ska bli möjligt att förbjuda personer som bär mc-väst från krogen.

–I avvägningen mellan, å ena sidan, yttrandefriheten, och, å andra sidan, vikten av att motarbeta den organiserade kriminaliteten måste man vara beredd att se över lagstiftningen för att möjliggöra för kommuner att ha sådana här regler framöver.

Justititeminister Beatrice Ask (M) stänger inte dörren för Johanssons förslag. Hon menar att den organiserade brottsligheten sedan länge är högprioriterad och att det är viktigt att motverka de kriminella gängens möjligheter att verka och begå nya brott.

–Symboler används och har betydelse för kriminella nätverk. Problemet är de svårigheter som finns när det gäller gränsdragning av vad som kan vara tillåtet och inte, säger hon till SvD.

S-förslaget skull kräva lagändringar "och noggranna prövningar av bland annat yttrandefrihetsgrundlagen".

–Jag är inte övertygad om att det i dagsläget är viktigast att prioritera när det gäller förstärkta insatser mot grov organiserad brottslighet, säger hon.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.